latinica  ћирилица
16/10/2021 |  18:13 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Ракић: Формирати СЗО или напуштамо институције у Приштини и на сјеверу

Српска листа учествоваће на сутрашњим локалним изборима на Косову и Метохији, рекао је њен предсједник Горан Ракић и најавио да ће напустити све институције у Приштини и на сјеверу покрајине ако до Нове године не буде формирана Заједница српских општина.
Горан Ракић - Фото: РТРС
Горан РакићФото: РТРС

- Уколико у току новембра не започну разговори на нивоу Београда и Приштине о формирању ЗСО, обавјештавамо све релевантне факторе у Приштини, Београду и Бриселу да ћемо напустити све позиције у Приштини и на сјеверу и да ће градоначелници поднијети оставке. Крај године је посљедњи рок за формирање ЗСО - истакао је Ракић.

Ракић је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици рекао да је Српска листа послије разговора и консултација са предсједником Србије Александром Вучићем одлучила да учествује на сутрашњим локалним изборима.

Српска листа је раније саопштила да неће учествовати на изборима ако не буде укинута пресуда којом је Иван Тодосијевић осуђен на двије године затвора.

- Донијели смо заједничку одлуку да изађемо на изборе у интересу српског народа, показујући да ми нисмо ти који не поштујемо Бриселски споразум - нагласио је Ракић.

Он је додао да је разговор био тежак и да је њихо став био да не излазе на сутрашње изборе због тешке безбједносне ситуације, кршења права Срба, употребе ватреног оружја и упада специјалаца на сјевер, рањавања Срећка Софронијевића и других разлога.

Предсједник привремене владе у Приштини Аљбин Курти у четвртак је објавио да ће Ракића разријешити са функције министра за заједнице и повратак због његових иступа након, како је то навео Курти, "одлуке владе да се обрачуна са кријумчарима робе".