latinica  ћирилица
16/10/2021 |  19:04 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Посјета патријарха Порфирија Сарајеву - порука мира и добре воље међу људима

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом пожелио је добродошлицу Његовој светости патријарху српском Порфирију у Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, за чији долазак у БиХ је рекао да носи снажну поруку сусрета, дијалога, мира и добре воље међу људима и народима.
Патријарх Порфирије у Сарајеву - Фото: СРНА
Патријарх Порфирије у СарајевуФото: СРНА

- То само од себе потврђује оно што сви знамо да је Ваш долазак од великог значаја, не само за нашу Митрополију, већ и за овај град, и цијелу БиХ. Ваша посјета и долазак носи у себи снажну поруку сусрета, дијалога, мира и добре воље међу људима и народима баш овдје у Сарајеву - поручио је митрополит.

Митрополит Хризостом је навео да је дијалог и добра воља предуслов мирне коегзистенције, те да су мир и добра воља незамјењив фактор постојања и суживота у Сарајеву, али и широм Балкана.

Митрополит је поручио да Црква доноси и шири сусрет човјека са човјеком, дијалог међу људима, љубављу Божијом и добру вољу међу народима.

- Тако је било раније, мора бити и данас, а биће ако Бог да и убудуће - поручио је митрополит дабробосански.

Митрополит је подсјетио кроз шта је прошла Митрополија дабробосанска у Првом и Другом свјетском рату, посебно у грађанском рату од 1992. до 1995. године.

- Од некадашње велике и славне Митрополије која се простирала од Рашке до Далмације остали су остаци остатака. За њих непрестано благодаримо Богу - навео је митрополит Хризостом, истичући да се захваљујући претходницима и достојном свештенству и монаштву, те вјерном народу ове мученичке Митрополије, она увијек и изнова из пепела обнавља.

Митрополит Хризостом је додао да га вјерни народ Митрополије дабробосанске, те његова оданост Богу, Цркви и ближњима чини поносним и захвалним Богу што је на трону митрополита.

- Ваш долазак и посјета Митрополији још више ће нас охрабрити и улити нам духовне снаге да добро вреднујемо дјело Божије. Из свег срца и раздрагане душе поздрављам Вас ваша светости ријечима добродошлице, нека је благословен који долази у име Господње. Добро нам дошли Ваша светости у град Сарајево у нашу древну Митрополију дабробосанску - рекао је митрополит Хризостом.