latinica  ћирилица
16/10/2021 |  20:37 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Најљепше гусле са Сарајевско-романијске регије

Гусле Брана Јовановића из Кнежине код Сокоца проглашене су за најљепше на изложби гусала "Насљеђе које спаја", одржаној данас у Андрићграду.
Гуслар Брана Јовановић - Фото: СРНА
Гуслар Брана ЈовановићФото: СРНА

Дарко Лечић, предсједник Гусларског друштва "Раде Јамина", организатор изложбе, рекао је да је одржана и пригодна манифестација епски десетерац уз гусле, на којем су наступили умјетници из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

- Сарајевско-романијска регија је богата умјетницима који израђују гусле, тако да је највећи број гуслара из тих крајева - напоменуо је Лечић, те нагласио да гусле повезују Србе који живе у овим земљама.

Гуслар Владислав Јововић рекао је да прави гусле и да гусла, а воли историју и српски народ.

- Изложба гусала је за душу народа, за душу научника, за душу српског народа. Ова изложба је довољна да је погледате и да вам остане сјећање - нагласио је Јововић.

Миланко Јанковић са Сокоца, који је изложио своје гусле, рекао је да је 1976. године први пут направио гусле.

- Од тада до данас направио сам око 500 гусала. То је мој други живот, ја сам инвалид, да ми није гусала, чини ми се да не би могао живјети - истакао је Јанковић.

Ова манифестација је одржана уз подршку Министарства културе и информисања Србије, Министарства спољних послова Србије, предузећа Хидроелектране на Дрини и општине Вишеград.