latinica  ћирилица
16/10/2021 |  21:09 ⇒ 21:13 | Аутор: СРНА

Захтјев за хитно повлачење конзула Адмира Атовића

Хрватски свјетски конгрес у Њемачкој упутио је захтјев амбасадорки БиХ у Њемачкој Јадранки Винбоу Негодић за хитно повлачење конзула БиХ у Франкфурту Адмира Атовића.
Твит Атовића - Фото: Screenshot
Твит АтовићаФото: Screenshot

- У Берлинском магазину, 15. октобра, појавио се интернетски текст у вези са дипломатским инцидентом у којем је конзул Адмир Атовић позвао муслимане у БиХ на наоружавање. Након тога, очекивали смо од амбасадорке БиХ у Берлину Јадранке Винбоу дистанцирање од позива на наоружавање. Колико знамо, то се још није десило, па позивамо на брзу реакцију - истиче се у саопштењу Хрватског свјетског конгреса упућеног Амбасади БиХ у Берлину и политичким странкама у БиХ.

У саопштењу се истиче да "позив на наоружавање муслиманских Бошњака угрожава крхку ситуацију у БиХ и може довести до кривичног дјела међу читаоцима како у БиХ, тако и у Њемачкој".

- Позивамо конзула на јавно извињење и појашњење свог позива на наоружавање муслиманских Бошњака. Такође, тражимо хитно повлачење конзула Адмира Атовића из Генералног конзулата у Франкфурту на Мајни. Молимо и све политичке актере на разговор са амбасадорком БиХ у Берлину Јадранком Винбоу на предузимање мјера и неодобравање таквог радикалног размишљања и дјеловања, као и на конструктиван и стабилизацијски приступ инциденту - наглашава се у саопштењу које је потписао предсједник Хрватског свјетског конгреса у Њемачкој Фрањо Акмаџа.

Атовић је на Твитеру написао: "Сто хиљада Босанаца с искуством рата тренутно живи у Босни! Муниција у Коњицу и Горажду! Хаубице у Травнику! Ручни бацачи у Хаџићима! Итд. Уздај се у се и у своје кљусе! Знају они да ово није шала и да босанска снага није мала маца! Еф. Велић. Аллаху Екбер".