latinica  ћирилица
17/10/2021 |  07:57 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Почело гласање на КиМ, Срби кренули организовано аутобусима

На Косову и Метохији јутрос је почело гласање за градоначелнике и одборнике у 38 општина, а расељени Срби организовано су кренули аутобусима из централних крајева Србије како би остварили своје грађанско право, јавља дописник Срне.

Свих 883 бирачких центара са 2.477 бирачких мјеста су, уз мања кашњења на неколико бирачких мјеста, отворена у 7.00 часова, рекао је новинарима у Приштини предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ Кресник Радоњићи.

Гласање ће се одвијати до 19.00 часова, а Радоњићи је најавио да ће први прелиминарни резултати бити објављени вечерас.

Право гласа има 1.885.448 бирача што је за 90.586 бирача више у односу на ванредне парламентарне изборе одржане у фебруару ове године.

Према информацијама из Српске листе, расељени Срби кренули су јутрос организовано аутобусима из Београда, Ниша, Крагујевца и Краљева.

Право гласа могу искористити на било ком бирачком мјесту па се очекује да највећи број њих гласа у некој од сјеверних општина.

На бирачким списковима су имена 166 кандидата за градоначелника, од којих су 152 мушкарци и 14 жена.

За 1.002 позиције одборника кандидовало се 5.198 лица од којих је 3.261 мушкараца и 1.937 жена.

Срби имају кандидате за градоначелнике у 11 општина и кандидате за одборнике у 22 остале општине.

Српска листа као најбројнија политичка организација Срба има кандидате за градоначелнике у Новом Брду, Партешу, Ранилугу, Штрпцу, Грачаници, Клокоту и Обилићу јужно од Ибра, као и у општинама сјеверна Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток на сјеверу Косова.

У општинама Ново Брдо, Ранилуг и Обилић Срби имају по једног кандидата, док се у осталих осам општина на листи налазе и Срби самостални кандидати.

Уз Србе самосталне кандидате, у општинама Ново Брдо, Обилић и сјеверна Косовска Митровица кандидате за градоначелнике и одборнике имају албанске политичке партије.

Сваки бирач који има један од докумената Приштине, личну карту, пасош или возачку дозволу на основу којим може искористити право гласа.