latinica  ћирилица
17/10/2021 |  08:11 ⇒ 08:17 | Аутор: РТС

Хаити: Отето 17 америчких мисионара

Најмање 17 хришћанских мисионара из Сједињених Држава и чланови њихових породица, укључујући и дјецу, отела је банда у Порт о Пренсу док су напуштали сиротиште, потврдили су хаићански безбједносни званичници.

Детаљи о отмици остали су нејасни, али локални званичници кажу да су мисионари отети из аутобуса који је ишао ка аеродрому.

Хаити је годинама у стању политичких превирања, а ситуација се драстично погоршала послије убиства предсједника Жованела Моиза у јулу ове године.

Отмице су такође учестале, али чак и у земљи која је навикла на раширено безакоње, отмица тако велике групе Американаца шокирала је званичнике.

Насиље расте у главном граду Порт о Пренсу. Према неким процјенама, банде сада контролишу отприлике половину града.

У понедјељак су банде пуцале на школски аутобус, при чему је повријеђено најмање пет људи, укључујући ученике, док је банда отела други јавни аутобус.

Киднаповање америчких мисионара догодило се само дан након што је Савет безбједности Уједињених народа продужио своју мисију на Хаитију за девет мејсеци.

Многи Хаићани позивали су Сједињене Државе да пошаљу трупе да стабилизују ситуацију, али администрација предсједника Џозефа Бајдена није била вољна да пошаље трупе.