latinica  ћирилица
17/10/2021 |  09:19 ⇒ 09:32 | Аутор: СРНА

Арлов: Захвалност Вишковићу на донацији за реконструкцију глинске костурнице (ФОТО)

Влада Републике Српске, одлуком премијера Радована Вишковића, уплатила је 13.000 евра донације за комплетну реконструкцију Спомен-костурнице у Глини, која је оштећена у снажном земљотресу у децембру прошле године, саопштено је из Одбора за помоћ Косову и Метохији.
Гробље у Глини - Фото: РТРС
Гробље у ГлиниФото: РТРС

Предсједник Одбора Милорад Арлов захвалио је премијеру Вишковићу за хумани гест којим је спасен од пропадања веома важан историјски споменик.

- Важно је да сачувамо овај споменик за наредне генерације да се не забораве мученици звјерски убијени у глинској Православној цркви 1941. године - истакао је Арлов, који је потомак жртава злогласног звјерског глинског покоља из 1941. године.

Из Одбора су истакли да је ова донација уплаћена на иницијативу Одбора и Вијећа српске националне мањине из Глине.

Гробље у Глини - парастос (Фото:glinatube/arhiv)

Арлов је изразио захвалност и замјенику градоначелника Глине Бранки Бакшиш Митић и Вијећу српске националне мањине у Глини јер брину и траже начин да се сачува све српско у тој некад већинској српској општини.

У Спомен-костурници у Глини похрањено је више од 2.000 звјерски убијених српских жртава од усташке каме у глинској Православној цркви од 30. јула до 3. августа 1941. године.

Српске невине жртве мушкарци доби од 18 до 60 година усташе су на превару сакупили и звјерски убили у злогласном усташком покољу. Жртве су биле претежно са Кордуна, из Вргинмоста и Глине.

Једини од Срба који је преживио и био живи свједок за овај звјерски покољ је Љубан Једнак из Глине који је прије неколико година преминуо у Београду.

Костурница је подигнута 1951. године у којој су пренесене кости и посмртни остаци из јама у Прекупи крај Глине одакле су извађене звјерски убијени људи.