latinica  ћирилица
17/10/2021 |  09:31 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Козимо: Лично сам видио раскопане српске гробове и разбацане кости

Генерал италијанске војске Лерарио Козимо, који је био љекар у саставу Кфора, изјавио је да је лично видио уништене и раскопане српске гробове код села Бијело Поље на Косову и Метохији, из којих су пси разносили кости.
Лерарио Козимо - Фото: Facebook
Лерарио КозимоФото: Facebook

У ауторском тексту за Вечерње новости, Козимо је описао оно што је видио у овом селу 2004. године, недалеко од Пећи, а то, како је навео, никада није замишљао да ће видјети.

- Црква на улазу у гробље је била потпуно уништена. Запаљена је и још се чуло пуцкетање испод гомиле дрва, од срушених стропних греда. Около сваки надгробни споменик, свака гробница, све је било срушено, сломљено, разбијено - навео је он.

Гдје год је раније био гроб, написао је Козимо, сада су се пред њиховим очима појављивале провалије, које су изгледале узнемирујуће, као улаз у Хад.

- Са ужасом сам угледао пса који је побјегао, носећи у чељустима људску подлактицу без меса, из ко зна које гробнице. Једва сам се уздржао од повраћања - додао је овај италијански доктор, поријелом из Барија, града Светог Никола, који је толико поштован у православном хришћанском свијету.

У даљем тексту Козимо описује како је, не знајући зашто, одлучио да сиђе у једну од разбијених гробница, гдје је на растурене кости женске особе, што је закључио по одјећи, била бачена магарећа глава, која је још крварила.

Козимо је навео да је избацио ту магарећу главу, а затим је поново саставио дијелове леша на најбољи начин и са пијететом, када је завршио, поздравио је ту мртву жену и изашао из гробнице.

- Оно што се тада догодило никада нисам испричао. То сада радим. Док сам излазио из гроба, јасно сам чуо женски глас како изговара ријеч на српском – хвала. Нисам се окренуо, савршено сам знао ко је то изговорио - написао је своје искуство италијански љекар.

Козимо је био хирург, санитетски бригадни генерал италијанске војске. Данас је у пензији, носилац је високог ордена Италије, прозни писац, аутор позоришних текстова и филмских сценарија.

Написао је у свом ауторском тексту и да никада није успио да разумије зашто би наоружана фракција у рату требало да узме на нишан гробља, уништи надгробне споменике, ископа и разбаца остатке лешева, истреса бијес над онима који више не могу бити опасност, да оскрнави свету земљу.