latinica  ћирилица
17/10/2021 |  10:46 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

Јапанске јабуке - права рајска посластица (ВИДЕО)

Јесен је доба године када приспијева много врста воћа. За оно уобичајено, попут јабука, крушака, шљива сви знамо, али у октобру и новембру у области медитерана приспјева и каки или јапанска јабука.
Јапанска јабука - Фото: flickr.com
Јапанска јабукаФото: flickr.com

Каки је поријеклом из Кине и Јапана, а узгаја се и у јужној Америци па и на Медитерану.

Код нас се увријежио назив "јапанска јабука", а изгледом зрели плодови највише подсјећају на парадајз.

У октобру и новембру зелени плодови дозријевају и постају мекани и наранџасто-црвене боје.

Каки је изузетно богат храњивим материјама, минералима и витамином Ц. Каротеноиди и танини дјелују као антиоксиданси, па штите од рака, дијабетеса, кардиоваскуларних болести.

Има антибактеријско дјеловање, те друге бројне добробити за наш организам. Међутим, код нас се конзумира мало и ријетко.

Каки се конзумира тек кад плод потпуно омекша јер ако није зрео, плод је веома опор и даје онај утисак "скупљања уста" који нико не воли.

Али када је зрео, плод какија је за љубитеље права рајска посластица која осим богатог, слатког укуса има и много користи за наше здравље.

Пошто месо зрелог какија није чврсто, најбоље га је појести кашичицом, а од њега се може правити и слатки сос, фил за штрудлу, или млијечни смути.

Зато, ако до сада нисте пробали, а волите да експериментишете са новим укусима, пробајте каки или јапанску јабуку. Можда постанете прави љубитељ.