latinica  ћирилица
17/10/2021 |  10:55 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

КиМ: Гласање протиче без инцидената

Гласање на локалним изборима у 38 општина на Косову и Метохији протиче без инцидената, речено је Срни у косовској Централној изборној комисији, а највеће гужве на биралиштима су у сјеверној Косовској Митровици.
Избори на КиМ - Фото: СРНА
Избори на КиМФото: СРНА

До 9.00 часова излазност бирача износи око пет одсто, што је готово истовјетно одзиву на парламентарним изборима одржаним у фебруару, наводе из ЦИК-а.

Из ЦИК-а додају да се за сада једни инцидент догодио синоћ у Клокоту, општини са већинским српским становништвом, гдје су приведена четири мушкарца због сумње да су куповали гласове.

У Клокоту су синоћ, у касним часовима, ухапшене четири особе чији су иницијали А.Д, М.К, А.Т. и К.Б. под сумњом да су починиле кривична дјела кршење слободног опредјељења бирача и давање или примање мита у вези са гласањем, саопштено је из тужилаштва, чијих 40 тужилаца прати овај изборни дан.

Ухапшени су послати у притворску јединицу у Гњилану и одређено им је задржавање до 48 часова.

Из Српске листе у Грачаници Срни је речено да су сва бирачка мјеста у овој општини са највећим бројем бирача - Срба јужно од Ибра отворена на вријеме и да за сада није забиљежен било какав пропуст који би утицао на регуларност избора.

На бирачком мјесту у Доњој Гуштерици у пратњи знатног броја чланова и симпатизера гласала је кандидат Српске листе за градоначелника Грачанице Љиљана Шубарић.

Највеће гужве на биралиштима забиљежене су у сјеверној Косовској Митровици гдје је гласало руководство Српске листе, предсједник и потпредсједник Горан Ракић и Игор Симић, који су на бирачко мјесто дошли у пратњи неколико десетина грађана.

Одзив бирача, упркос лошим временским условима, завидан је и у општини Ново Брдо гдје је кандидат Српске листе за градоначелника Саша Милошевић на бирачко мјесто дошао у пратњи знатног броја бирача.