latinica  ћирилица
17/10/2021 |  11:22 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Заједничке вјежбе Фоче и Плужина за већу безбједност туриста (ФОТО)

Службе спасавања из Фоче и Плужина, послије двије вјежбе у Националном парку "Сутјеска" и једне на Пивском језеру, четврту и посљедњу заједничку вјежбу, предвиђену пројектом прекограничне сарадње, извеле су у кањону Таре, на њеној лијевој обали у Црној Гори.
Службе спасавања из Фоче и Плужина - заједничка вјежба - Фото: СРНА
Службе спасавања из Фоче и Плужина - заједничка вјежбаФото: СРНА

У вјежби гашења пожара, као и у претходне три у којима су симулиране саобраћајне несреће и повреде туриста при планинарењу, ватрогасци и спасиоци из двије сусједне општине показали су висок ниво оспособљености.

Повезивање спасилачких служби, опремање и јачање њихових капацитета, што ће посебно допринијети већој безбједности туриста, један је од циљева пројекта "Туризам, адреналин и рафтинг авантура ТАРА", који подручје општина Фоча и Плужине промовише као јединствену туристичку дестинацију.

По двије заједничке вјежбе одржане су у Националном парку "Сутјеска" и Парку природе "Пива".

Руководилац Цивилне заштите у Фочи Милош Јакић рекао је да је прва вјежба била на планини Маглић, гдје су симулирали повређивање путника у моторном возилу и повређивање планинара при успону на планину.

- Друга вјежба било је симулирање спасавања туриста из кањоне ријеке Хрчавке, а трећу вјежбу имали смо на Пивском језеру - симулација слијетања путничког возила и евакуација унесрећених из деформисаног возила помоћу хидрауличног развалног алата - навео је Јакић.

Службе спасавања из Фоче и Плужина - заједничка вјежба (Фото: СРНА)

 

У завршној вјежби у кањону Таре симулиран је пожар који се са запаљеног возила проширио на околну шуму.

- Циљ ових вјежби је јачање и повезивање служби заштите и спасавања, да будемо спремни да у случају ванредних ситуација притекнемо једни другима у помоћ. Ово је почетак добре сарадње - навео је Јакић.

Мирко Цицмил из Службе заштите и спасавања општине Плужине задовољан је успостављањем сарадње и показаним нивоом спремности да брзо и ефикасно реагују.

- Драго нам је да смо упознали колеге из Фоче, да смо остварили добру сарадњу и да смо спремни једни другима притећи у помоћ. Наставићемо сарадњу уз жељу да разлога за овакве интервенције буде што мање - рекао је Цицмил.

Пројекат прекограничне сарадње "Туризам, адреналин и рафтинг авантура ТАРА" финансира Европска унија, а спроводе општине Фоча и Плужине у сарадњи са Парком природе "Пива" и Туристичком организацијом Фоча.