latinica  ћирилица
17/10/2021 |  11:38 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Томић: У силосима око хиљаду тона пшенице, махом семберске

Млинско-прерађивачко предузеће "Нови Житопромет" из Бијељине тренутно у силосима има око хиљаду тона пшенице, а око 95 одсто количине откупљено је од Сембераца, рекао је Срни шеф производње Душан Томић и истакао да је њихово брашно једно од најквалитетнијих у БиХ.
Силос - Фото: РТРС
СилосФото: РТРС

- Остао је још један мали дио који нисмо откупили. Ријеч је о људима који чекају неку бољу цијену. Прије седам дана смо подигли цијену пшенице, која је у току жетве износила 0,36-37 КМ, а сада је 0,40 КМ. Због раста цијене на тржишту у окружењу и ми смо посегли за тим - рекао је Томић.

Томић је навео да имају три врсте брашна - "тип 400" који је увећан за око шест фенина, "тип 500" за пет фенинга и "тип 850" за четири фенинга", а поскупљење је услиједило због поскупљења нафте, струје...

Он је истакао да имају довољне количине пшенице, те да једино посежу за увозом мађарске пшенице, коју користе као побољшивач.

Томић је подсјетио да цијена пшенице из Србије, одакле су купили 8.500 тона, скаче.

- Цијена мађарске пшенице коју ми, ипак, морамо да купујемо и користимо као побољшивач је 258 евра, тако да још нисмо донијели одлуку да извозимо брашно на инострано тржиште - рекао је Томић и напоменуо да су преговори у току, што не значи да то неће бити у скоријем периоду.

Он је напоменуо и да су у овој години купили 600-700 кукуруза, који примају са влагом од 14 до 25 одсто, чак и преко.

Шеф производње је истакао да ће "Нови Житопромет" пратити тржиште, на којем се очекује и раст цијене хљеба, оцјењујући да је то поскупљење реално узимајући у обзир да се велике количине хљеба бацају, што би могло утицати на рационализацију и свијест људи.

Он је навео да су у "Новом Житопромету" примили два искусна лаборанта, тако да је њихово брашно, каже, веома квалитетно, једно од најквалитетнијих у БиХ, а капацитет млина је 120 тона за 24 часа.

- Тренутно имамо купце из Високог, Горњег Вакуфа, Требиња, веома познате пекаре, које купују брашно од `Новог Житопромета` - рекао је Томић.

Томић је истакао да су се базирали на купце у БиХ, иако свакодневно имају понуде из Турске за извоз брашна.

- Због турбуленције на тржишту и сталног раста цијене пшенице нисмо још одлучили да склопимо уговор да дајемо нашу сировину. Хоћемо добро да размислимо и видимо шта ће се десити. Моје лично убјеђење је да ће у наредном периоду устабилити цијена пшенице - појаснио је Томић.

Он је рекао да је у "Новом Житопромету" 1. септембра почела да ради и пекара, те да су у почетку имали 1.000 хљебова, а да данас из њихових погона излази 2.500 хљебова дневно.

- Производња се полако повећава. Имамо још један погон који нам не ради, а за који је припрема завршена, само треба средити папирологију. Ријеч је о фабрици сточне хране у кругу мјешаоне, тако би затворили циклус у `Новом Житопромету`. Имали бисмо млин, пекару и фабрику сточне хране, која ће, надам се, до краја мјесеца почети са производњом - најавио је Томић.

Томић је навео да "Нови Житопромет" данас има око 60 радника, који су, каже, задовљни, осигурани су и плате су им редовне - исплаћују се сваког првог у мјесецу.