latinica  ћирилица
17/10/2021 |  11:49 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Брнабићева примила и трећу дозу вакцине

Премијерка Србије Ана Брнабић примила је данас трећу дозу вакцине против вируса корона, након чега је поново позвала грађане да се вакцинишу, наводећи да посебно забрињава број преминулих на дневном нивоу.

Брнабићева је подсјетила да је од прије два дана на снази нулта толеранција према кршењу постојећих епидемиолошких мјера.

- Знам да се крше мјере по превозу, тржним центрима, ресторанима, али даћу све од себе за нулту толеранцију за то - рекла је Брнабићева.

Она је истакла да се није одустало од увођења ковид пропусница, али да се због заштите личних података тражи могућност како да се упаре пропуснице са личном картом, како би се спријечиле злоупотребе и фалсификовање и омогућила њихова пуна примјена.

- Морамо да схватимо да умиру невакцинисани људи, а тако је лако спасити живот када би се људи вакцинисали - изјавила је Брнабићева новинарима, послије примљене треће дозе Фајзер вакцине на Београдском сајму.

Што се тиче љекара који не препоручују вакцинисање пацијентима, Брнабићева је позвала грађане да такве љекаре пријаве преко Вибер броја, али је истакла да до сада није било таквих пријава, осим што су се на тај број јављали антиваксери са пријетњама.

Премијерка Србије скренула је пажњу младима да ће морати да сачекају на ковид пропуснице, јер са првом примљеном дозом неће моћи ући.

Прву дозу, додала је, до данас је у Србији примило 54,4 одсто грађана, другу нешто мање, а трећу више од 14 одсто.

Према њеним ријечима, једини начин да се стекне колективни имунитет је да се сви грађани заразе или да се 80 одсто оних старијих од 12 година вакцинишу.

Она је подсјетила на постојеће мјере ношење маски, дистанцу и ограничен број људи у затвореним просторима и пооштрену контролу од прије два дана, на казне од 5.000 динара /40 евра/ за грађане, до 50.000 динара /400 евра/ за ковид редаре и 300.000 динара /2.500 евра/ за правна лица.

Говорећи о енергетској кризи, она је навела да је Србија за сада енергетски безбједна, да има довољно струје и гаса.