latinica  ћирилица
17/10/2021 |  12:30 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Никакве пријетње санкцијама Додика и СНСД неће спријечити у очувању Српске (ВИДЕО)

Изјава Мирка Шаровића да су Милорад Додик и СНСД највећа пријетња по мир и стабилност у БиХ и Фахрудина Радончића да је потребно увести санкције Додику и свим људима који прате његову политику у СНСД-у, показују да је очигледно да је то једна уиграна политичка комбинација призивања међународне интервенције према људима који воде Српску и представљају већинску вољу грађана и народа у Српској, изјавио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ, Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

Ковачевић је подсјетио да је Шаровић рекао да су Додик и СНСД највећа пријетња по мир и стабилност у БиХ, док је Радончић говорио да је потребно увести санкције Милораду Додику и свим људима који прате његову политику у СНСД-у.

- Када је у питању опозиција из Српске, њима је то једини начин да дођу на власт јер је очигледно да на демократским слободним изборима они никада не могу да побиједе Додика и СНСД. Из тог разлога њима јесте потребна таква врста приче, да су Додик и СНСД пријетња по мир и стабилност и да је њих, како даље њихов колега Фахрудин Радончић каже, потребно санкционисати и једноставно склонити у страну, да Шаровић без подршке народа добије прилику да води Републику Српску, на начин на који би он водио Српску – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да су Шаровић и лидер СДА, Бакир Изетбеговић, у потпуности сагласни у томе да су пријетња по мир и стабилност Додик и СНСД који се боре за Републику Српску.

- Додик и СНСД желе да заштите Српску, да сачувају све оно што Српској по Уставу припада, желе да врате Српској све оно што су нам незаконито одузимали. За њих пријетња нису ни странци који долазе у БиХ, доносе катастрофалне, антиуставне, антидејтонске одлуке којима се Српској одузима пољопривредно земљиште, шуме, којима имају намјеру да нам одузму воде, ваздух и све оно што се на било који начин зове Република Српска. То је за њих у потпуности у реду, а ми који желимо да се томе супротставимо, предвођени Милорадом Додиком, смо по њима пријетња по мир и стабилност у БиХ – изјавио је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је "то нешто потпуно страшно и скандалозно и нешто што је у потпуности одрођено од народа и грађана Републике Српске".

- Нас такве ствари и такве пријетње санкцијама сигурно неће препасти, неће нас поколебати. Ми знамо шта је наш посао. Наш посао је да сачувамо Републику Српску, да Српској вратимо оно што јој припада, а Републици Српској припада све оно што пише у Уставу БиХ, једином Уставу који је на снази, који је Република Српска као страна прихватила и потписала 1995. године у Дејтону – поручио је Ковачевић.

Нагласио је да је "сада потпуно јасно због чега је била битна намјера Милорада Додика и људи који су уз њега да се никада не пристане на измјене Устава".

- Сада ћемо томе коначно да се вратимо и никакве пријетње и санкције нас у томе не могу поколебати јер ми радимо за народ и грађане Републике Српске и само су они ти који ће нама моћи на било који начин рећи шта треба, а шта не треба да радимо – изјавио је Ковачевић.

Коментаришући изјаву Шаровића који је једном приликом рекао да је одговор Лаврова Додику уствари био не оно што смо могли да чујемо у медијима, него да пређе, како је рекао, на наредно питање, Ковачевић је поручио да је то прилично комично.

- Имате Милорада Додика који сједи са Владимиром Путином, Си Ђипингом, Виктором Орбаном и са многим другим европским и свјетским лидерима, и имате Мирка Шаровића који као нека баба трачара буквално износи некакве трачеве и даје претпоставке о томе шта се негдје догодило или није догодило. Мирко Шаровић не зна шта се догодило на било којем састанку, није никада присуствовао таквим састанцима, неће вјероватно никада ни присуствовати – поручио је Ковачевић.

Истакао је такође да је Додик градио изузетно добре односе са Руском Федерацијом и да Српска данас има изузетно добре односе са Русијом и да је Сергеј Лавров, кији је по Мирку Шаровићу тако одговорио Милораду Додику, показао колико поштује и Додика и Републику Српску. Дошао је управо у сједиште инстиуција Републике Српске у посјету. Тиме је показао на који начин уважава и Милорада Додика и Републику Српску. Срео се, наравно, првом приликом поново са Додиком иако су они тврдили да су због те неке наводне измишљене афере "Икона" нарушени односи. Видјели смо и по срдачности тог сусрета да ти односи уопште нису нарушени – изјавио је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да "грађани и народ у Српској вјерују Милораду Додику, да је Додик имао озбиљне разговоре и са Лавровом и са неким другим људима у Русији".

- Не треба уопште било ко да сумња да подршку наших пријатеља из Русије имамо и да, као што је Додик већ рекао, Русија неће оставити своје пријатеље на цједилу – закључио је Ковачевић.