latinica  ћирилица
17/10/2021 |  12:37 ⇒ 12:45 | Аутор: РТС

Пронашли више од 90 звечарки испод куће у Калифорнији

Кажу да свака кућа има своју змију.
Звечарке - Фото: илустрација
ЗвечаркеФото: илустрација

Једна кућа у Калифорнији имала је "нешто" више од тога. Прецизније, 90 и неку звечарку више.

Ал Вулф навикао је да наилази на једну или две змије испод објекта, али када је недавно дошао по позиву у једну кућу на сјеверу Калифорније, није могао ни да претпостави да ће пронаћи више од 90 змија које се припремају за хибернацију.

Власница куће јесте у телефонском разговору напоменула да је видела више гмизаваца, али Вулф ипак није очекивао толики број.

Вулф, директор Службе за контролу гмизаваца округа Сонома, рекао је да се завукао испод планинске куће у Санта Роси и одмах пронашао звечарку, а онда још једну. И још једну.

Схватио је каква је ситуација, отишао по двије канте, навукао дугачке заштитне рукавице и вратио се назад.

- Извлачио сам их скоро четири сата - истакао је Вулф додајући да, када је кренуо на терен, помислио да ће то бити још један уобичајен случај.

Вулф је користио хваталицу за змије дугу 60 сантиметара да уклони 22 одрасле звечарке и 59 беба када је 2. октобра први пут посјетио кућу у планинама Мајакамас. Од тада се вратио још два пута и прикупио још 11 змија.

Све змије су биле сјевернопацифичке звечарке, што је једина отровна врста змије настањена на сјеверу Калифорније.

Вулф већ 32 године спасава змије и склања их из кућа у 17 округа. За то вријеме 13 пута је уједен, видио их је на десетине на једном мјесту у дивљини, али никада испод куће.

- Знамо да је то мјесто познато легло због малих змија и броја женки које сам пронашао - објаснио је Вулф и додао да би до краја мјесеца требало да провјери још једном да ли су "навратиле" још неке змије испод куће у Санта Роси.