latinica  ћирилица
17/10/2021 |  15:26 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је у пратњи митрополита дабробосанског Хризостома у Источно Сарајево гдје су га дочекали градоначелник Љубиша Ћосић и начелници шест градских општина.
Патријарх Порфирије - Фото: Instagram
Патријарх ПорфиријеФото: Instagram

Патријарха и митрополита дочекали су начелници Источног Новог Сарајева Јован Катић, Пала Бошко Југовић, Трнова Драгомир Гаговић, Источне Илиџе Маринко Божовић, Источног Старог Града Бојо Гашановић и Сокоца Милован Бјелица, као и посланици у Народној скупштини Републике Српске са овог подручја.

Састанак патријарха и домаћина је почео, а најављено да ће Ћосић и начелници разговарати са српским патријархом о завршетку изградње саборног храма на Палама, почетку изградње саборног храма у Источном Новом Сарајеву, те о бројним темама које би требало да опредијеле развој Источног Сарајева.

Након састанка предвиђене су изјаве за медије, а потом је планирано да патријарх са митрополитом прошета до Трга Србије и обрати се грађанима Источног Сарајева.

Његова светост патријарх српски Порфирије јутрос је служио свету архијерејску литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Патријарх је указао на значај крстолике вјере коју човјек треба да носи у себи, као и да Господ критикује формалисте јер треба имати живога Бога у себи.

Патријарх борави у дводневној посјети Митрополији поводом 50 година монашке и 30 година епископске службе Његовог високопреосвештенства митрополита Хризостома.