latinica  ћирилица
17/10/2021 |  15:42 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Прогласити Јахорину националним парком (ВИДЕО)

На Јахорини је одржан састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са директором Олимпијског центра "Јахорина" Дејаном Љевнаићем и предсједником Надзорног одбора Олимпијског центра Недељком Елеком.
Додик са Љевнаићем и Елеком - Фото: СРНА
Додик са Љевнаићем и ЕлекомФото: СРНА

Тема састанка били су нови пројекти Олимпијског центра.

Додик је након састанка рекао да да ће се заложити за то да Јахорина буде проглашена националним парком, како би се осигурала планска градња.

Додао је да чињеница да се ту гради 250.000 квадрата разног смјештајног капацитета говори о интересу који не смије да стане, али не смије да се направи хаос од Јахорине или да буде дио неких унутаристичких одлука било кога. 

- Ово је највећи пословни подухват. Постоји велики интерес људи из региона и ЕУ за Јахорину и због тога је потребан њен даљи развој - рекао је Додик.

Он је истакао да капацитет саме Јахорине и онога што се ту гради, не може да прати капацитете локалних заједница у погледу уређења од регулационих и других планова, те да ће се због тога заложити да се Јахорина прогласи националним парком и да се донесе посебан закон о томе.

Додик је нагласио да се мора побјећи од тога да локалне заједнице виде само прилику да у овом тренутку зараде неки новац од прихода који могу да имају, а да то не буде адекватно враћено.

Руководство Олимпијског центра истакло је да је улагањима Владе Републике Српске од Јахорине створен један од најмодернијих ски-центара у Европи, али је истовремено ова планина и инвестициона дестинација јер се улаже више од милијарду КМ.

Љевнаић је рекао да је у току градња пет нових жичара, захваливши руководству Републике Српске за подршку.

- Подршка институција Српске је велика и значајна, трудићемо се да и даље будемо најбољи - рекао је он и додао да сезона на Јахорини почиње 2. децембра те да ће до Нове године бити одржано 20 концерата.

Елек је захвалио Влади Српске и српском члану Предсједништва БиХ на континуираној подршци, додајући да је Влада највише заслужна за напредак и развој Олимпијског центра.

- Успјели смо уз њихову помоћ да направимо инвестиционо чудо - истакао је Елек.