latinica  ћирилица
17/10/2021 |  18:23 ⇒ 04/02/2022 | 12:54 | Аутор: СРНА

Вулић: Звиздић за почетак нека прочита Устав БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић истакла је да ако неко нешто крши у БиХ то је самостални посланик, тренутно на функцији предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић, јер од овог дома прави Представнички дом Федерације БиХ.
Сања Вулић - Фото: РТРС
Сања ВулићФото: РТРС

Вулићева је поручила Звиздићу да људи који сједе у Представничком дому и чине кворум долазе са територије ФБиХ.

- Сад ми је јасно и што су иза Вас у сали груписане по двије заставе једна БиХ, а једна Федерације иако у Уставу јасно стоји да Представнички дом чине посланици изабрани са територије ентитета. Када бројите гласање на крају кажете колико је укупно, а колико за или против или суздржано са територије оба ентитета. Не кажете колико грађана, нити пребројавате посланике грађане. У том дому, господине Звиздићу, гласају ентитети путем својих изабраних представника са воје територије - навела је Вулићева.

Она је подсјетила Звиздића да се Представнички дом састоји од 42 члана, од којих се двије трећине бирају са територије Федерације, а једна трећина са територије Републике Српске.

- Ако су Вама двије трећине са територије Федерације, Представнички дом који по Вама ради и којим предсједавате запитајте се шта и како Ви кршите, господине Звиздићу - нагласила је Вулићева.

Пошто је јасно да Звиздић није упознат са Уставом БиХ, Вулићева је рекла да за његову информацију Народна скупштина је носилац законодавне власти у Републици Српској.

- Република Српска је кроз своје институције доказала и показала да зна и може функционисати као самостална. Такви попут Вас, Денисе Звиздићу, треба да се стиде што сте Федерацију БиХ срозали до просјачког штаба и без икакве шансе за опоравак. Ти Срби, са којим у парламенту БиХ пијете кафу и који Вам обећавају да ћете бити "фаца" парламента, могу да Вас воде кући, па им предсједавајте јер се они у Српској питају, колико и Ви у СДА - нагласила је Вулићева за Срну.

Коментаришући Звиздићеву изјаву да ће Представнички дом радити док он предсједава њиме, Вулићева је рекла да он у том дому представља само себе јер нема ни странку, ни клуб.

- Када сам видјела да је дао изјаву помислила сам да даје оставку на мјесто члана Колегијума али опет то није наш проблем већ Федерације и Бошњака које у том колегијуму представља. Али оно што се нас тиче јесте да он Представнички дом назива највишим домом и грађанским. То што је он тренутно предсједавајући, па себе доживљава посебним и највишим, то је већ Звиздићев проблем - истакла је Вулићева.

Она је нагласила да оно што Звиздић треба да зна јесу надлежности, а словом и бројем их је пет по Уставу БиХ и више од Представничког дома има на примјер Скупштина Кантона Сарајево.