latinica  ћирилица
17/10/2021 |  18:35 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Лопаре: Грађани у страху за здравље због изградње спалионице (ВИДЕО)

У селу Мртвица код Лопара поново су се окупили мјештани из десетак села који се противе намјери фирме из Лукавца, из Федерације БиХ, да изгради спалионицу медицинског и животињског отпада.
Лопаре - Фото: СРНА
ЛопареФото: СРНА

Страхују да би се изградњом овог постројења загадило пољопривредно земљиште и уништило здравље људи и животиња.

Начелник општине Лопаре истиче да уколико ресорно министарство не да потребне дозволе спалионица се неће ни градити.

Стоп градњи спалионице-јасно су поручили мјештани села Мртвице, Смиљевци, Кориташа, Пукиша, Бобетинг Брда.

За њих је живот на селу а изградња спалионице довела би до загађења земљишта, ваздуха, воде.

- Људи су уплашени за своје животе за своје здравље и ми не можемо да повјерујемо у било какве гаранције да ће то бити урађено на начин да ми не сносимо посљедице - истакао је Неђо Тодић.

Клуб одборника СНСД-а у Скупштини општине Лопаре противи се одлуци о изградњи спалионице. И из локалног СДА подршка мјештанима за које ово није вријеме за политику већ опстанак на својим огњиштима.

- Ово би било не регионална него државна, овдје би се довозио отпад из медицинских центара Сарајева, Зенице, Тузле итд. Ја сад кажем ако је то тако зашто се не нађе нека дестинација која је ближе овим медицинским центрима, што бисте возили тако далеко негдје - каже Саво Цвјетиновић, предсједник Клуба одборника СНСД-а општине Лопаре.

- Да је ово нешто добро увјерен сам и убјеђен да се то не би градило овдје сад вам кажем поред пољопривредних земљишта ми имамо овдје грађане који живе - каже Алмир Омерчевић, одборник СДА у општини Челић.

Иако је одлуком Скупштине општине Лопаре замијењена парцела у Прибоју, власништво компаније "Зани" из Лукавца, за пољопривредно земљиште у Мртвици на којем би требало да се гради спалионица, начелник општине Радо Савић сада каже да се спалионица неће градити уколико ресорно министарствио не да неопходне дозволе.

- За изградњу тог објекта потребно да министарство изда локацијске услове, грађевинску дозволу, употребну и еколошку дозволу која ће бити и орочена на неки период да је немогуће практично да ако са здравственог аспекта буде све у реду немогуће је да неко изда дозволу за нешто што ће загађивати средину и тровати људе. Тога сигурно бити неће - изјавио је Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Око 1700 мјештана потписало је петицију против изградње спалионице медицинског и животињског отпада која је упућена на више адреса.У општини Лопаре очекују да ће се Министарство за просторно уређење и екологију до краја овог мјесеца огласити да ли постоје сви потребни законски услови за изградњу овог постројења.