latinica  ћирилица
17/10/2021 |  20:10 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

Избори на КиМ: Срби оборили рекорд по излазности

Излазност бирача у општинама са већинским српским становништвом на Косову и Метохији достигла је око 85 одсто од броја пунољетних Срба који живе у покрајини, прве су незваничне процјене, јавља дописник Срне.
Косовска Митровица (Танјуг/Сава Радовановић) - Фото: ТАНЈУГ
Косовска Митровица (Танјуг/Сава Радовановић)Фото: ТАНЈУГ

Потврда процјени је излазност у селу Коретиште у општини Ново Брдо гдје од 622 бирача са сталним мјестом боравка нису гласала само два бирача.

Слично је и у осталим, посебно брдско-планинским селима у овој општини, гдје је канидат Српске листе Саша Милошевић побиједио двојицу кандидата албанских политичких партија и извјесно изабран за новог градоначелника општине Ново Брдо.

Медији на абанском језику су пренијели да је у Дечанима побједу у првом кругу гласања однио кандидат Алијансе за будућност Косова Башким Рамосај, познатији по одлуци да се не спроведе одлука о укњижењу 24 хектара земљишта које је уставни суд у Приштини вратио Манастиру Високи Дечани.

Гласање је данас протекло без инцидената што гарантује легитимност изборног процеса, оцијенили су посматрачи невладине организације "Деморкатија на дјелу".

Из ове организације су примијетили да је велики број бирача гласао са персоналним документима којима је рок важности истекао, али је то посљедица одлуке ЦИК-а да се дозволи да гласају особе чија је важност докумената истекла у посљедњих шест мјесеци.

"Демократија на дјелу" је упозорила на будност чланова изборних комисија да се не би догодила било каква манипулација са изборним материјалом како је то у ранијим изборним процесима била "уобичајена пракса".