latinica  ћирилица
17/10/2021 |  22:01 | Аутор: СРНА

Захарова: Америчкој демократији пријети неповјерење грађана у политичаре

Америчкој демократији не пријети "руска пропаганда", нити хакери из Русије, већ неповјерење у политичке институције грађана САД, сматра портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (@MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (@MID_RF)Фото: Тwitter

- Америчку демократију не угрожавају, како је сада модерно да се каже, ауторитарни режими, већ неповјерење сопствених грађана и њихова перцепција као лажног свега што говори америчка политичка елита и глобалне информационе компаније-монополисти - написала је Захарова на свом каналу на Телеграму.

Она је подсјетила да, према истраживању Института Пирсон за проучавање и рјешавање глобалних сукоба и Центра за истраживање односа са јавношћу Асошиејтед преса при Универзитету у Чикагу, објављеном 8. октобра, за ширење дезинформација нису одговорне "руске фабрике тролова", "пропаганда РТ", ни "кинеске сајбер-трупе", већ амерички политичари, ИТ корпорације и корисници друштвених медија.

- При томе је готово половина испитаника /48 одсто Американаца/ увјерено да је сама влада Сједињених Америчких Држава одговорна за намјерно објављивање дезинформација. Тиме се уништава цијела концептуална основа на којој се удобно смјестила западна русофобија. Могло би се претпоставити да овако републиканске присталице оцењују јавну политику садашње демократске администрације, али није тако. Сваки трећи демократа, како показују анкете, сигуран је да Вашингтон, да назовемо ствари својим именом, лаже - истакла је Захарова, преноси Спутњик.