latinica  ћирилица
18/10/2021 |  07:49 | Аутор: СРНА

Српска листа освојила највише градоначелничких позиција

Кандидати Српске листе у девет од десет општина са већинским српским становништвом су изабрани у првом кругу, а кандидат ове листе за градоначелника у Клокоту Владан Богдановић иде у другу круг, прелиминарни су резултати косовске Централне изборне комисије.
Избори (фото:ilustracija /Srđan Ilic) -
Избори (фото:ilustracija /Srđan Ilic)

Скоро половина од 38 косовских општина добила је јуче градоначелнике на локалним изборима, седмим по реду, а, према подацима ЦИК-а, градоначелници нису изабрани у Приштини, Гњилану, Призрену, Ђаковици и Подујеву.

Радикални албански покрет Самоопредјељење Аљбина Куртија у првом кругу није освојио власт ни у једној општини.

Демократска партија Косова хашких притвореника Хашима Тачија и Кадрија Весељија је послије Српске лисите освојила највише градоначелничких позиција и то у Србици, Урошевцу, јужној Косовској Митровици, Качанику и Хани Елезу.

Демократски Савез Косова је освојио власт у Липљану и Пећи, док је Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја освојила власт у Сувој реци и Дечанима.

У Приштини, Гњилану, Призрену, Подујеву, Косову Пољу и Косовској Витини ће у другом кругу кандидате имати Самоопредјељење и Демократски савез Косова, док ће у Јунику кандидате имати ААК и ДСК, а у Малишеву ААК и Нисма.

Излазност на јучерашњим изборима је за око 50.000 бирача мања у односу на претходне локалне изборе одржане 2017 године.