latinica  ћирилица
18/10/2021 |  08:04 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Лака електрична возила од сада само на потврду (ВИДЕО)

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима, којима је први пут у Српској регулисан саобраћај лаких личних електричних возила, као што је електрични тротинет, електрични скејтборд, хаверборд, сегвеј и слична возила, истакао је Милија Радовић, из Агенције за безбједност саобраћаја, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Закон каже да лице које користи лако лично електрично возило класе 1 и класе 3 обавезно је да посједује идентификациону потврду за лако лично електрично возило са којим се креће.

- Једна смо од првих земаља која регулише ово питање. Нема јединственог става ни у већини земаља Европске уније, а ми смо се руководили оним најбољим што у овом тренутку има - нагласио је Радовић.

Он је поручио да ће лица морати имати идентификациону потврду са карактеристикама за одређено возило.

- За претпоставити је да ће МУП издавати потврду. Лица која имају возачку дозволу било које категорије, неће морати имати потврду. Возила која иду брзином од шест до 25 километара на час ићи ће тротоаром, а преко 25 колимотара на час стазом коју користе бициклисти. Возачи ће морати носити заштитну кацигу, а она која иду преко 25 километара морају имати освјетљење, односно свјетло које даје видљивост за шест до осам метара пута - поручио је Радовић.

 Он је нагласио да млађа дјеца од 14 година, моћи ће управљати само возилима која ће ићи до шест километара на час.