latinica  ћирилица
18/10/2021 |  08:57 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Пандемија није зауставила привреду Српске

Предсједница Републике Српсе Жељка Цвијановић изјавила је да привредни живот у Српској функционише, па чак и биљежи раст упркос панемији вируса корона.

Она је рекла да су у Републици Српској промијењени неки приоритети дефинисан прије пандемије, па је новац је одлазио на здравство и на подршку привреди да би се сачувала радна мјеста.

- То смо успјели јер када погледате бројеве видите да биљежимо раст. Извукли смо се из неког ужасног сценарија од којег смо сви страховали. Бројеви по питању запослености су надмашили оне које смо имали прије короне - рекла је Цвијановић за Евро-Блиц и истакала да проблеми нису престали јер пандемија још траје.

Када је ријеч о одласку младих, она је истакла да Српска треба да упорно развија властите механизме који ће омогућити да они остану у Српској, као и да није заксанила са мјерема.

- Нисмо закаснили, али нема ту рецепта који ће донијети резултате преко ноћи. Сарађујући у задње двије године са министарствима у Влади Мађарске, која су имала сјајан програм, видјели смо да то није лаган процес - каже она.

Цвијановић истиче да се први резултати почињу биљежити тек након 10-12 година.

- Дакле, не могу се очекивати преко ноћи било какви резултати. Вјерујте, и они су суочени са миграцијама. Миграција постоји и унутар ЕУ, не само код нас - навела је она.