latinica  ћирилица
18/10/2021 |  09:15 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска се води уставним принципима за враћање надлежности

Грађани немају разлога за страх јер неће доћи нити до сукоба, нити увођења било каквих санкција због одлуке Републике Српске да врати овлаштења која има по Дејтонском мировном споразуму, поручила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Коментаришући најаву да ће Република Српска повући сагласност за успостављање Оружаних снага БиХ, безбједносних агенција и правосудних тијела, те да ће се прогласити ништавним све одлуке што су их у протеклим годинама доносили високи представници, Цвијановић је за "ЕуроБлиц" рекла да се руководство Српске води одређеним уставним принципима.

- Желимо право уставно уређење у којем ће функционисати и Република Српска и БиХ. Морамо се држати онога на шта смо дали сагласност, а то је врло јасно описано и садржано у Анексу четири Дејтонског споразума, који јесте Устав БиХ. Према томе, ми смо легалисти који желе да се оно што имамо у пракси одражава кроз оно што је рекао Устав. Тренутно имамо једно накарадно стање - додала је она.

Она је напоменула да од рата над Републиком Српском све вријеме траје тортура, да је стално настојање да се промијени оно што је дао Дејтон, што је рађено различитим методама, а већи дио наметањем од високих представника.

Цвијановић је нагласила да је Уставни суд БиХ почео радити све оно што је прије њега радио високи представник.

- Дошли смо у фазу да се преко тог суда испуњавају циљеви насилног прекрајања Устава, умјесто да се штити уставност. Испада сад да институције морају да штите Устав од Уставног суда. Кренуло се од одузимања пољопривредног земљишта Српској, па шума, па се најављују воде, па нека путна инФраструктура и слично - каже она.

Предсједница Српске сматра да се из тог нереда може изаћи само уколико се придржава Устава и свих његових принципа и начела.

- Устав је јасно рекао шта коме припада од надлежности. Сматрам да увијек требамо да разговарамо у оквиру државе, да се види на који начин ће се одређене ствари ријешити. Свједоци смо тога да Бошњаци поручују да им се уопште не разговара са нама. Република Српска им је стално мета и стално им је за нешто крива. Ми морамо да водимо рачуна како да заштитимо Републику Српску у једној таквој скаламерији каква је БиХ у коју су нас смјестили - рекла је Цвијановић.

Поручила је да су представници Српске увијек отворени за дијалог о свим питањима унутар БиХ, али да немају намјеру никога да моле да с њима разговара.

- Разговор је неопходан и ми смо за тај разговор отворени. Хрватски представници су нам рекли да су исто врло заинтересовани за разговор. Онда имате неку трећу страну која каже да није заинтересована. У реду, нисте заинтересовани, значи сносите одговорност за то. Да ли неко жели да ми каже да је нормално живјети у држави у којој се не разговара, и у којој је нормално да ти неко нешто наметне, а ти се не смијеш томе успротивити. Не, то није нормално - додала је Цвијановић.

Цвијановић је закључила да се само разговором и дијалогом може градити будућност БиХ, а никако наметањима, пријетњама и санкцијама.