latinica  ћирилица
18/10/2021 |  10:25 | Аутор: СРНА

Линта: Планска ликвидација Срба за циљ имала етнички чисту Хрватску

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је планска ликвидација најмање 124 Срба у Госпићу у љето и јесен 1991. године важан доказ да је циљ проусташког режима Фрање Туђмана био стварање етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је подсјетио да је скоро половина убијених Срба одведена из својих кућа и станова, те усмрћена 17. и 18. октобра 1991. године.

- Пронађени су и сахрањени посмртни остаци свега 50 жртава, док се за осталима још трага - рекао је Линта.

Он је указао да су за планска убиства госпићких Срба на понижавајуће затворске казне осуђени, тадашњи секретар Оперативог штаба у Госпићу Тихомир Орешковић на 15 година, командант 118. Бригаде Мирко Норац на 12 година и Стјепан Грандић на 10 година затвора, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта напомиње да је за вријеме издржавања затворске казне Норац водио нормалан живот, па чак и организовао разне прославе којим су присуствовали високи државни функционери.

- Осуђени ратни злочинац и хладнокрвни убица Мирко Норац је за госпићке и личке Хрвате и већину хрватског народа херој Домовинског рата који је по свом карактеру био освајачки и агресивни рат - невео је Линта.

Он је нагласио да је за убиства госпићких Срба требало да буде осуђено на десетине припадника хрватских паравојних и полицијских снага, али да се то није десило јер се хрватски народ није суочио са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу.

Линта је итиче да, нажалост, ни Тужилаштво за ратне злочине Србије још није покренуло истрагу и подигло оптужнице за масовни ратни злочин против Срба у Госпићу.