latinica  ћирилица
18/10/2021 |  12:12 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

МУП Српске: Посљедњих година доминира унутрашња трговина људима

У Републици Српској посљедњих година доминантна је унутрашња трговина људима, чије су жртве углавном домаћи држављани, које експлоатишу, такође, домаћи држављани, саопштено је из МУП-а.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

- Током девет мјесеци ове године Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске није имало евидентираних кривичних дјела трговина људима и трговина дјецом, док је у јануару потврђена оптужница за трговину дјецом, а већ у јулу донесена је пресуда којом су три лица проглашена кривим за наведено кривично дјело и изречена им је казна - наводи се у саопшењу МУП-а Републике Српске.

Поводом Европског дана борбе против трговине људима, МУП упозорава да је трговина људима озбиљно кривично дјело и кршење људских права и да је као такво забрањено како домаћим законима, тако и међународним правом.

Као што је то случај и у другим земљама, у МУП-у наводе да жртва трговине људима може постати свако лице без обзира на образовање, пол, године, или националну припадност.

Међутим, одређене групе, као што су незапослене особе, нерегуларни мигранти, избјеглице, дјеца без пратње, нестала дјеца, маргинализоване групе и други су у већем ризику да упадну у ланац трговине људима.

- Жене и дјеца јесу најчешће, али не и искључиве жртве трговине људима - тврде у МУП-у.

Последњих година се присутан је све већи број мушкараца – жртава трговине људима с циљем радне експлоатације.

Због тежине посљедица које погађају жртве трговине људима, Влада Републике Српске и МУП континуирано предузимају напоре на сузбијању ове појаве.

С циљем креирања адекватног одговора на трговину људима у Републици Српској се предузимају активности с циљем јачања законског, стратешког и институционалног оквира.

- Координација рада надлежних институција Српске у овој области и сарадња са институцијама других нивоа власти у БиХ, међународним и невладиним организацијама, остварује се посредством координатора за борбу против трговине људима у Републици Српској. Сарадња и координација на регионалном и локалном нивоу одвија се у оквиру шест регионалних мониторинг тимова за борбу против трговине људима у Републици Српској, које чине представници тужилаштава, полиције, инспекције рада и центара за социјални рад - поручују из МУП-а Српске.

Из МУП-а подсјећају да је усвајањем измјена Кривичног законика Републике Српске у фебруару 2021. године присиљавање на просјачење прописано као облик експлоатације жртава трговине људима.

Овим измјенама створене су претпоставке за кривично гоњење овог вида искориштавања, што до сада није био случај.