latinica  ћирилица
18/10/2021 |  12:26 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Митровић: Повратак уставном систему Дејтонског споразума

Република Српска ће се као страна потписница Дејтонског споразума и његових анекса придржавати члана 5. према коме "стране поздрављају и подржавају постигнуте договоре у вези са Уставом БиХ, изложеног у Анексу 4.", рекао је предсједник Политичког савјета СНСД-а Славко Митровић.
Славко Митровић - Фото: РТРС
Славко МитровићФото: РТРС

Тим Анексом је прописано да ће се "ентитети и сви њихови дијелови у потпуности придржавати овог Устава, који има предност над оним одредбама закона БиХ, као и устава и закона ентитета које нису у складу с њим".

- Уставом БиХ јасно је утврђена подјела надлежности између БиХ и ентитета по којој "све владине функције и овлаштења које у овом Уставу нису изричито додијељене институцијама Босне и Херцеговине, припадају ентитетима" - истиче Митровић, саопштено је из СНСД-а.

Митровић истиче да два пропала покушаја уставних промјена ради накнадне легализације наметнутих закона, познатих као "априлски" и "бутмирски" пакет, директно потврђују неуставност закона наметнутих од високих представника, па и оних закона које је донијела Парламентарна скупштина без изричитог уставног основа.

- Зато је проф. Касим Трнка након пропасти "априла у Бутмиру" писао да треба извршити "неопходну конституционализацију већ постигнутих реформи у области система одбране, правосудног система, система опорезивања, обавјештајно-сигурносних служби и других важнијих питања која су, умјесто уставом, уређена законима" - истакао је Митровић.

Митрвић је закључио да је крајње вријеме да Република Српска у складу са својим уставним положајем потврђеним Дејтонским споразумом, укине све неуставне прописе којима су успостављане нелегалне институције на нивоу БиХ.

- А много таквих се накотило у вријеме диктатуре ОХР-а и његовог Уставног суда коме су писали готове пресуде против права Републике Српске - додао је Митровић.