latinica  ћирилица
18/10/2021 |  12:31 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

Калабухов: Активности именованог високог представника нису законите

Русија сматра да активности једнострано именованог високог представника у БиХ Кристијана Шмита нису законите, изјавио је амбасадор Русије у Сарајеву Игор Калабухов.
Игор Калабухов - Фото: Глас Српске
Игор КалабуховФото: Глас Српске

Он је за руски лист Известија напоменуо да недостатак сагласности Савјета безбједности УН са неодобреном одлуком западних партнера да именује Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ значи да његово именовање није одобрено.

Калабухов је рекао да је став Русије добро познат, а то је да је "вријеме високог представника прошло", уз подсјећање да Москва одавно заговара укидање те функције, пренио је ТАСС.

Говорећи о присуству НАТО-а у региону, амбасадор Русије нагласио је да у БиХ нема сагласности у вези са потенцијалним придруживањем Алијанси, те да Москва вјерује да се европска стабилност може осигурати само стварањем заједничког европског безбједносног система, а не кроз проширење Сјевероатлантског савеза.

- Сматрамо да се таква стабилност, не само појединачних држава већ Европе уопште, може обезбиједити искључиво стварањем заједничког система европске безбједности, а не проширивањем НАТО-а, који је остао инструмент Хладног рата - додао је Калабухов.

ТАСС подсјећа да су БиХ и Србија једине земље на Балкану које се још нису продружиле НАТО-у.