latinica  ћирилица
18/10/2021 |  12:49 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Петковић: Скупштина Српске да расправља о пренесеним надлежностима

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је парламент Српске има капацитет да у наредном периоду расправља о законима којим се враћају неуставно пренесене надлежности са Републике Српске на ниво БиХ.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Петковић је навео да је на састанку у Сарајеву на којем је било ријечи о јачању структура парламената БиХ за приступање ЕУ, одржаног у оквиру Твининг пројекта ЕУ, истакао да је Народна скупштина Српске у пуном капацитету одлучује већ 30 година, за разлику од других парламената у БиХ који су под блокадом.

- На ту моју изјаву бурно је реаговао предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић, који је модерирао састанком и био домаћин, тврдећи да се не може говорити ни о каквом преношењу надлежности - рекао је Петковић Срни, који је на састанку присуствовао умјесто предсједника парламента Српске Недеља Чубриловића.

Он је то оцијенио непримјереним, те напоменуо да су сви учесници састанка могли да изнесу своје мишљење.

Петковић је истакао значај истицања ових ставова, нарочито након што је у свом уводном обећању предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Бакир Изетбеговић истакао да је потребно да БиХ настави да јача даљим преузимањем надлежности.

- На констатацију Изетбеговића о одузимању одређених надлежности, Звиздић није реаговао, али то нико није оспорио нити коментарисао, због чега је јако битно да се чује глас из Републике Српске и да се пошаље јасна порука - рекао је Петковић.

Петковић је поновио да је на његову констатацију Звиздић одреаговао бурно, те ушао са њим у вербалну препирку иако то нису биле политичке поруке, него поруке у вези са радом парламента.

Састанку, који се одржава у оквиру завршне церемоније Твининг пројекта ЕУ "Подршка ЕУ парламентима у БиХ у пословима европских интеграција", присуствовали су и предсједници Народне скупштине Мађарске, Парламента Аустрије и Хрватског сабора.