latinica  ћирилица
18/10/2021 |  13:21 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Бањалука: Одржана трибина "Положај Срба у Црној Гори" (ВИДЕО)

"Положај Срба у Црној Гори" назив је трибине којa је одржана у Културном центру Бански двор у Бањалуци, у организацији Центра за српске студије а под покровитељством Града Бањалука.
Трибина: Положај Срба у Црној Гори - Фото: РТРС
Трибина: Положај Срба у Црној ГориФото: РТРС

О очувању српског идентитета и сарадњи са Србима из региона говорили представници Српског националног савјета Црне Горе, а потом је отворена изложба "Тако су говорили наши преци".

Српски народ у Црној Гори грчевито се бори за очување сопственог културе и духовности, без обзира на неспорне чињенице које свједоче историјску истину о његовом миленујумском постојању и трајању на данашњем простору Црне Горе.

Поред бројних опструкција власти матичне државе, Српски национални савјет Црне Горе покренуо је низ издавачких активности - српски радио, телевизију, портал и часопис.

Српски национални савјет Црне Горе и Центар за српске студије још свесрдније ће сарађивати на пољу књижевног издаваштва и периодичне штампе.

Изложбу "Тако су говорили наши преци" чине фрагменти из историје српског народа кроз ријечи наших великих предака који су ту историју стварали, а који су рођени на тлу данашње Црне Горе. Од Стефана Немање и Светог Саве до Његоша.