latinica  ћирилица
18/10/2021 |  14:51 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Тужилаштво формирало предмет против Золака

Предмет против директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака данас је формиран у Окружном јавном тужилаштву Бањалука, саопштено је из Тужилаштва.
Окружно јавно тужилаштво Бањалука (Фото: Dejan Božić / RAS Srbija) -
Окружно јавно тужилаштво Бањалука (Фото: Dejan Božić / RAS Srbija)

- Предмет је након формирања предат поступајућем тужиоцу на даљи рад - истиче се у саопштењу.

Подсјећамо, Влада Републике Српске упутила је у петак кривичну пријаву Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци против Золака због извршеног кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења из Члана 315 Кривичног законика Републике Српске.

У пријави се, између осталог, наводи да Золак већ дужи период почев од 24. септембра ове године у континуитету користи сваку прилику укључујући медијски наступ на територији Републике Српске и БиХ како би износио нетачне, двосмислене и непровјерене информације, као и информације супротне утврђеном чињеничном стању од стручних институција у вези са употребом кисеоника у болницама и другим здравственим установама у Српској у смислу да се умјесто кисеоника који има медицинска својства за лијечење пацијената користи индустријски кисеоник.

- Пријављени је износио ове неистине иако је Влада Републике Српске одмах након појављивања у јавности поменутих дезинформација ангажовала референтну лабораторију из Србије која је извршила узорковање кисеоника који се користи у медицинским установама у УКЦ Бањалука и болници у Приједору, а да су резултати анализе и испитивања јасно показали да се у обје здравствене установе користи кисеоник који испуњава све прописане услове за лијечење пацијената и чак да има већи проценат медицинских карактеристика и својстава од оних који су стандард у фармакологији и медицини - саопштено је из Владе Српске.