latinica  ћирилица
18/10/2021 |  15:12 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Гранична полиција на мјестима гдје се међународна граница поклапа са границама Српске (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће након што се ентитетима врати оно што им припада гранична полиција бити на мјестима гдје се међународна граница поклапа са границама Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ је напоменуо да је морало доћи до неког тренутка када се мора рећи да "даље не може".

- БиХ ће имати само оно што јој припада по Уставу. Све остало ће бити враћено ентитетима. Како ће то ФБиХ регулистати, могу да претпоставим, али Република Српска ће успјешно регулисати, правно на уставан утемељен начин своје односе у различитим областима у којима имамо право. Од војске, правосуђа до фискалног система, као и рада неких безбједносних агенција да би се на крају завршило са конституисањем разних институција у Српској које смо већ имали - појаснио је Додик.

Додик је истакао да се само модификују правила и прописи који су били у надлежности Републике Српске.

- Гранична полиција биће на мјестима гдје се међународна граница поклапа са границама Републике Српске. Наравно, на почетку није могуће ући у реализацију и сигурно је да ће бити потревбан прелазни период да се и то преузме - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је поновио да је питање смјене министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића покренуто јер је донио нелегитиман акт да заустави вјежу са Војском Србије.

- Наши људи ће учествовати у томе да га смијене. Наравно, то је доказ и показна вјежба Мирку Шаровићу да у Парламентарној скуштини БиХ не може оно што он предлаже. У сваком случају ћемо обезбиједити да се глас и статус Републике Српске чује и уважава - рекао је Додик на конфернцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је указао на чињеницу да је доказ да је БиХ непотребна то што у многим секторима све функционише без проблема, без обзира на тренутну ситуцију.

- БиХ је пуна проблема између муслимана и Хрвата у погледу функционисања ФБиХ. Ни данас се не признају изборни резултати протеклих општих избора, постоји Влада ФБиХ и сви су навикнути на то. Сваки пут када се одлучује о одређеним инвестицијама, то су тензије до пуцања конопца. Покушавају да деградирају Репубику Српску уз "јадиковање" према међународним факторима - рекао је Додик.

Он се осврнуо на честе позиве да непостојећи високи представник, САД или неко трећи нешто уради, истичући да Република Српска не зове никога јер има свој парламент.

- Имамо нашу институционалну процедуру и ми ћемо то поштовати. Ако САД или неко други услиши муслиманске захтјеве у БиХ, то само значи да заједно раде на деградацији Срба и Републике Српске, а и Хрвата, очигледно, јер им не дозвољавају равноправни статус - подвукао је Додик.