latinica  ћирилица
18/10/2021 |  16:56 | Аутор: СРНА

Норвешка: Убијени нису настрадали од лука и стријеле

Пет особа убијених у малом норвешком граду прошле недјеље избодено је на смрт, али нису погођени луком и стријелама, како се првобитно сматрало, саопштила је данас полиција.
Напад стријелама у Норвешкој (Фото:NewsBeezer) -
Напад стријелама у Норвешкој (Фото:NewsBeezer)

Четири жене и један мушкарац, старости између 52 и 78 година, погинули су у нападима 13. октобра у Конгсбергу, граду око 70 километара западно од главног града Осла.

Три особе су, такође, повријеђене, укључујући полицајца ван дужности који је погођен луком и стријелом у раној фази напада, који је трајао око 35 минута.

Изгледа да је нападач тада одбацио ово оружје, рекли су истражиоци.

Полицијски инспектор Пер Томас Омхолт рекао је да је пет особа убијено тако што је избодено, али је одбио да каже да ли се ради о ножу или већем оружју.

- Неки су убијени у својим домовима, други јавно - рекао је Омхолт на конференцији за новинаре.

Прошле сриједе, полиција је саопштила да је убиство починио човек "наоружан" луком и стријелом, а касније су додали да је у питању било и друго оружје.

Омхолт није рекао зашто је требало шест дана да разјасни које оружје је коришћено.

Истражиоци вјерују да је једини осумњичени у случају, кога је полиција прошле недеље именовала Еспен Андерсен Братен /37 ментално болестан и тренутно се налази у затвореној психијатријској установи.

Ово је најгори случај ове врсте од напада у Норвешкој 2011. године, када је десничарски екстремиста Андерс Беринг Брејивик убио 77 људи, већином тинејџера у омладинском кампу.