latinica  ћирилица
18/10/2021 |  17:21 | Аутор: СРНА

Тегелтија-Соботко: Политичку кризу у БиХ рјешавати унутрашњим дијалогом

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија нагласио је током разговора са предсједником Националног савјета парламента Аустрије Волфгангом Соботком о актуелној политичкој и економској ситуацији у БиХ и регији, потребу да се политичка криза у БиХ рјешава унутрашњим дијалогом, без наметања рјешења са стране.
Тегелтија - Соботка - Фото: РТРС
Тегелтија - СоботкаФото: РТРС

Током разговора о мигрантској криз, Тегелтја је истакао да мигрантска криза превазилази капацитете БиХ која се не може сама носити са овим глобалним проблемом, те је потребна снажна помоћ ЕУ и међународне заједнице у заустављању кретања миграната према БиХ.

Он је током састанка оцијенио да сарадња двије пријатељске земље има узлазну линију у свим областима, саопштено је из Савјета министара.

Тегелтија је констатовао да веома добре политичке односе без отворених питања прате и једнако добре економске везе, с обзиром да је Аустрија један од најзначајнијих инвеститора у БиХ и значајан спољнотрговински партнер са којим БиХ остварује суфицит.

Као перспективну област сарадње двије земље, Тегелтија је истакао информационе и комуникационе технологије, као покретача будућег раста и један од начина заустављања одлива становништва из БиХ, поготово младих.

Током састанка поздрављена је сарадња двије земље и у другим областима, првенствено у култури, те изражена жеља за њеним наставком и додатним унапређењем.

Тегелтија је захвалио Аустрији на континуираној подршци европском путу БиХ и провођењу структурних реформи, те помоћи Аустрије у набавци и испоруци вакцина.