latinica  ћирилица
19/10/2021 |  07:15 ⇒ 09:02 | Аутор: СРНА

Сјеверна Кореја испалила најмање један балистички пројектил

Сјеверна Кореја испалила је најмање један балистички пројектил са своје источне обале, због чега је јапански премијер Фумио Кушида морао да прекине своју предизборну кампању.

Лансирање пројектила које су пријавили званичници Јужне Кореје и Јапана извршено је након што су јуче јужнокорејски и амерички званичници у Вашингтону разговорали о нуклеарном спору са Сјеверном Корејом.

Према појединим извјештајима, данас ће се у Сеулу састати шефови обавјештајних служби САД, Јужне Кореје и Јапана.

Генералштаб јужнокорејске војске саопштио је да је пројектил испаљен у близини мјеста Синпо, гдје Сјеверна Кореја држи своје подморнице и опрему за пробно испаљење балистичких ракета.

Сјеверна Кореја лансирала је из истог подручја и друге врсте пројектила.

Јужнокорејски Савјет за националну безбједност на ванредном састанку изразио је дубоко жаљење због пробе и од Сјеверне Кореје затражио да настави разговоре.

Јапански премијер Фумио Кишида рекао је да је уочено испаљење два балистичка пројектила и да је за жаљење то што је Сјеверна Кореја извршила низ проба у протеклих неколико седмица.

Кишида је, због новонастале ситуације, отказао планиране предизборне састанке на сјеверу Јапана и најавио повратак у Токио.