latinica  ћирилица
19/10/2021 |  09:43 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Доња Кола код Бањалуке: Купиново вино добро, а повољно (ВИДЕО)

Илија Шормаз, домаћин из Доњих Кола са платоа Мањаче, узгојом малина и купина бави се двије деценије. Прије више од 20 година када је дошао у ово село била је ливада, а данас је то пољопривредно газдинство које је направио својим рукама. За свој крај каже да обилујуе дивном природом и земљиштем на којем успијева готово све.
Илија Шормаз - Фото: РТРС
Илија ШормазФото: РТРС

Малине и купине су воћни грмови који припадају једној породици и имају сличне захтјеве када је узгој у питању, па их многи произвођачи гаје упоредо. Скоро свако домаћинство има своју малину и купину па тако и наш Илија Шормаз из села Доња Кола код Бањалуке. Под малином и купином има око 2 дунума и сваке године има добре приносе.

- Прије рата имао сам 13 редова по 70 метара, негдје око 2 дунума. Данас имам два реда малина и један ред купина дужине по 70 метара. Малина је полка, имао сам виламет, касније стиже траје до мраза и хоће воде доста - прича Илија Шормаз.

Рода увијек буде, од својих малина добије око 250 килограма, а купина 150.  Земљиште прихрањује само стајским ђубривом, јер има своју стоку. Вјештачко ђубриво не употребљава јер хоће да су му засади малина и купина што природнији, а тиме је и плод слађи.  За купину каже да му боље роди и подноси високе температуре па нема пуно посла око ње.

-Купина боље роди, подноси велику врућину, промијенио сам врсту, ова ми је боља сорта - додаје Шормаз.

Од купина прави купиново вино. Све прода на кућном прагу. Са болестима нема проблема јер је бирао најбоље сорте. Купци од Илије годинама купују вино, знају да је квалитетно па тако своје наруџбе унапријед закажу код Илије.

Оно што недостаје овом вриједном домаћину је вода са којом има највећи проблем, нарочито током љета када су му велике количине воде најпотребније. Са пласманом нема проблема, све прода јер за њега купци годинама знају. Провјерено укусно вино, а цијена приступачна.