latinica  ћирилица
19/10/2021 |  09:45 ⇒ 22:44 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије у петак у Бањалуци (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије боравиће у петак и суботу, 22. и 23. октобра, у посјети Епархији бањалучкој.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Свечани дочек Његове светости биће уприличен у петак, 22. октобра у 16.30 часова у Храму Свете Тројице у Бањалуци.

У суботу, 23. октобра, патријарх Порфирије ће заједно са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом служити Свету архијерејску литургију у манастиру Милошевац у близини Приједора.

Из Епархије бањалучке позвали су вјернике да дочекају патријарха Порфирија који стиже у прву званичну посјети овој епархији, што је велики благослов за све.

- Овај дан је благослов за све вјернике, свештенство и монаштво Епархије бањалучке - поручили су из Епархије, те апеловали на вјернике да поштују све епидемиолошке мјера.

У позиву вјерницима који је упутио манастир Милошевац наводи се да ће Свету архијерејску литургија од 9.00 часова служити патријарх Порфирије са два епископа, више свештеномонаха, свештеника и ђакона.

- Свечаност је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру, као и покривања манастирског конака - наведено је у позиву.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице и његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године. Године 2019. манастир је посјетио и блаженопочивши патријарх Иринеј.