latinica  ћирилица
19/10/2021 |  12:47 | Аутор: СРНА

Едину Врању укинут притвор

Апелациони суд у Београду укинуо је притвор бившем начелнику Сектора за организовани криминал Министарства унутрашњих послова ФБиХ Едину Врању, против кога је потврђена оптужница за ратне злочине, јер, како наводе, не постоји опасност од бјекства.
Апелациони суд у Београду (фото: www.bg.ap.sud.rs) -
Апелациони суд у Београду (фото: www.bg.ap.sud.rs)

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић рекла је за београдске медије да је тај суд уважио жалбу браниоца оптуженог на одлуку о продужењу притвора, у којој он указује да је "центар активности његовог брањеника усмјерен искључиво на БиХ".

- То, према ставу Апелационог суда, само по себи не може да представља разлог за продужење притвора због опасности од бјекства, док из списа предмета нема околности које потврђују постојање околности за опасност од бјекства, а та околност мора бити реална - навела је Пиљићева.

Она је подсјетила да је Тужилаштво Србије за ратне злочине најавило да ће на основу прописа којима се регулише регионална сарадња између Србије и БиХ поднијети приједлог Одјељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду за уступање кривичног гоњења у овом предмету органима БиХ.

Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло је 13. октобра оптужницу против Едина Врања због сумње да је починио ратне злочине против заробљеника на подручју Горажда од јануара 1993. до октобра 1994. године.

Врањ је ухапшен 12. септембра на граничном прелазу Увац између Србије и БиХ на основу полицијске потјернице.