latinica  ћирилица
19/10/2021 |  13:09 | Аутор: РТРС

Министарство није издало дозволу за спалионицу у Лопарама

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске није донијело било какву одлуку нити издало дозволу за изградњу спалионице животињског отпада у насељу Мртвице и сусједних насеља у општини Лопаре, сопштено је из ресорног министарства.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација)Фото: РТРС

Покренут је поступак за претходну процјену утицаја који би спалионица могла имати на животну средину у Мртвици, те да је то учињено у складу са Законом о заштити животне средине, а на захтјев привредног друштва "Зани" из Лукавца.

- Процјена утицаја на животну средину је поступак у којем се врши идентификација, опис и одговарајућа процјена директних и индиректних утицаја пројекта на животну средину и здравље људи, односно прихватљивост утицаја постројења на животну средину и здравље људи, како би се негативни утицаји изградње и рада постројења свели на најмању могућу мјеру, те постигао висок ниво зашите животне средине у цјелини, укључујући и здравље људи - наводи се у саопштењу из Министарства.

Напомиње се да је Министарство прослиједило достављену документацију институцијама које су надлежне за поједине елементе животне средине.

Документација је прослијеђена Министарству здравља и социјалне заштите, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, као и општини Лопаре, на чијој територији је планирано постројење.

Захтјев са документацију постављен је на интернет страницу Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, како би заинтересована јавност имала могућност увида, с циљем достављања мишљења и примједби чиме би учествовала у поступку процјене утицаја на животну средину.

Поступак претходне процјене утицаја изградње спалионице животињског отпада тренутно се налази у фази јавног увида и прибављања мишљења наведених надлежних органа и јавности, а приликом одлучивања о предметном захтјеву, Министарство ће узети у обзир и размотрити сва достављена мишљења релевантних институција, као и примједбе и мишљења заинтересоване јавности.

- Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију цијени сваку инвестицију на подручју Републике Српске која ће значити отварање нових радних мјеста, али уз услов да нема негативан утицај на животну средину и здравље људи - наглашено је у саопштењу.

Министарство је такође поздравило заинтересованост грађана Мртвице и околних насеља за заштиту животне средине, те позвало становнике тог мјеста да у просторијама општине Лопаре или на интернет страници Министарства погледају захтјев и документацију за изградњу спалионице, те доставе примједбе и сугестије, како би се, уз процјене стручне јавности, донијела одлука која је у њиховом најбољем интересу.

Мјештани Мртвице и околних насеља су прије неколико дана организовали протестни скуп због намјере фирме "Зани" из Лукавца да гради спалионицу.