latinica  ћирилица
19/10/2021 |  13:46 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Вакцинацијом убрзати стицање колективног имунитета; Слушати савјете љекара (ФОТО)

Због повећаног броја заражених вирусом корона и преминулих од посљедица ове болести у Српској, стручњаци упозоравају да је вакцинација представља најефикаснији начин стављања вируса под контролу.

Начелница Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске професор доктор Антонија Верхаз истиче да је до раста броја заражених дошло првенствено због тога што је вакцинација наишла на отпор код дијела популације.

- Ми смо се радовали када смо добили вакцину мислећи да ће она промијенити ток пандемије. Међутим, десило се нешто што нисмо очекивали, а то је да је дио популације одговорио великим отпором на вакцинацију показујући да није баш сигуран у вакцине у смислу ефикасности или сигурности. То је заиста дало простора вирусу да се шири у општој популацији. Ту је, наравно, и фактор непридржавања противепидемиолошких мјера - изјавила је Верхазова за banjaluka.net.

Верхазова је нагласила да је вакцинација у историји медицине мијењала ток епидемија и да само она може убрзати стицање колективног имунитета.

Трећа доза вакцине се, наводи Верхазова, препоручује пацијентима који се налазе у ризику од Ковида-19, прије свега здравствени радници, хронични пацијенти који по стању свог имунолошког система не одговарају баш адекватно на вакцине, трансплантирани, као и сви пацијенти који су у неком виду имунодефицијенције.

Начелница Ургентног центра УКЦ Српске доктор Славица Зељковић наводи да је уз непоштовање противепидемиолошких мјера расту броја заражених допринијела слаба, непотпуна и недовољна вакцинисаност становништва.

Проблем додатно ствара слаба едукација становништва о здрављу се што се, упозорава Зељковићева, сада јасно види кроз вакцинацију.

- Наш народ је очигледно здравствено непросвећен. Стално понављамо да пацијент када доноси закључке о свом здрављу треба да бира изворе информација. Свакако треба послушати савјет и препоруке љекара и званичних институција земље и региона у којем живимо - поручила је Зељковићева за banjaluka.net.

Извор: РТРС/banjaluka.net