latinica  ћирилица
19/10/2021 |  16:48 ⇒ 16:49 | Аутор: СРНА

Изборни закон да разријеши ситуацију наметања политичких представника

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Драган Човић истакао је, у разговору са предсједником Владе Хрватске Андрејом Пленковићем, да Изборни закон БиХ мора разријешити постојећу ситуацију наметања политичких представника, посебно на нивоу Предсједништва БиХ и Дома народа Федерације БиХ.
Мостар - Пленковић, Човић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Мостар - Пленковић, Човић - конференција за новинареФото: СРНА

Човић је нагласио да Изборни закон мора обезбиједити и легитимно представљање сва три конститутивна народа на једнак начин уз омогућавање потпуних активних и пасивних бирачких права свим становницима.

Човић, који је данас боравио у Загребу, је, говорећи о промјенама Изборног закона БиХ, навео да рјешења која је понудио у претходним разговорима са политичким актерима у БиХ и представницима међународне заједнице у потпуности примјењују све одлуке Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права, те су заснована на начелу који обје пресуде издвајају као основ уставноправног уређења - конститутивности народа, саопштено је из парламента БиХ.

Пленковић је поручио да је Хрватска најснажнији заговорник наставка пута БиХ према чланству у ЕУ, који једини гарантује реформски и развојни правац БиХ.

Он је нагласио да је за промјене Изборног закона важно постићи договор свих политичких актера у БиХ, поштујући и дух и слово Дејтонско-паришког мировног споразума, те легитимну заступљеност сва три конститутивна народа у БиХ.

- Наша позиција је врло јасна - желимо да буде исправљена аномалија која Хрвате доводи у неправедан положај. Није добро да се један конститутивни народ, а то су Хрвати, не осјећа добро и да се не осјећа заступљено - напоменуо је Пленковић.

Пленковић је захвалио Хрватима из БиХ за донације и помоћ у обнови оштећених зграда на потресом страдалом подручју у Петрињи, наведено је у саопштењу.

На састанку Човића са предсједником Владе Хрватске разговарано је и о наставку европског пута БиХ, сарадњи Хрватске и БиХ у борби против вируса корона, као и успјешно завршеним пројектима, попут недавно отвореног моста Свилај и спојеног моста Градишка.