latinica  ћирилица
19/10/2021 |  19:12 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Србија постигла резултате у бројним областима

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре предао је премијерки Србије Ани Брнабић годишњи извјештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција, у којем је наведено да су постигнути резултати у бројним областима.
Жофре уручио извјештај Европске комисије о напретку Србије - Фото: ТАНЈУГ
Жофре уручио извјештај Европске комисије о напретку СрбијеФото: ТАНЈУГ

У извјештају о напретку се наводи да је Србија дала приоритет реформама у владавини права, а напредак се односи на политику опорезивања и енергетику, чиме су испуњена мјерила за отварање кластера три - конкурентност и раст и кластера четири - зелена агенда и одржива повезаност.

Уручивању извјештаја у Влади Србије присуствовала је и министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић.

Извјештај, који је дио годишњег пакета проширења, данас је у Стразбуру пред посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента представио европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Он је рекао да у Србији постоји обновљена посвећеност реформа, додајући да би уставна реформа с циљем јачања независности правосуђа требало да се заврши до краја године.

- Србија мора да настави и продуби реформе у области слободе медија, борбе против корупције и организованог криминала, као и процесуирања ратних злочина - поручио је Вархељи.