latinica  ћирилица
19/10/2021 |  22:29 | Аутор: СРНА

Шаленберг: Не смијемо препустити западни Балкан Русији, Кини или Турској

Не постоји алтернатива чланству западног Балкана у ЕУ, сматра нови аустријски канцелар Александер Шаленберг.

- Западни Балкан није само наше двориште иза куће, већ је унутрашњост Европе. Нема ниједног региона који је европскији, и окружен је ЕУ. Све што се догађа на западном Балкану има непосредне посљедице по нас - рекао је Шаленберг.

Он је навео да би Унији, у сопственом интересу, требало јасно ставити до знања да приступни преговори не смију бити бесконачни процес, већ морају бити препознатљиве јасне линије циља.

Шаленберг је за Танјуг рекао да је потребно више темпа у приступању западног Балкана, јер се, како је примијетио, ради о обезбјеђивању тог региона Европе.

- Ако не успијемо, онда ће тамо друге силе, попут Кине, Русије или Турске да се шире. Не смијемо, као ЕУ, оставити вакуум у том региону - упозорава Шаленберг.

Према његовим ријечима, државе региона могу и даље да рачунају на пуну подршку, посебно код потребних реформи.

О питању недавних инцидената на Косову и Метохији, он је рекао да се мора спријечити даља ескалација, а и нада се да ће се сада, послије локалних избора, вратити нешто више мира.

- Оно што треба је изградња повјерења. За то је неопходна потпуна примјена Бриселског споразума. Ескалација ситуације између Београда и Приштине би нас вратила године уназад и имала би негативне посљедице по цијели регион. То не може бити у ничијем интересу - истакао је Шаленберг.