latinica  ћирилица
20/10/2021 |  08:53 ⇒ 08:53 | Аутор: СРНА

Вучић: "Отворени Балкан" прилика за регион

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је "Отворени Балкан" прилика да сви могу да зарађују више, те да не види смисао његовог одбијања и да није чуо ниједан аргумент против тога.
Александар Вучић (Фото: 
buducnostsrbijeav/Instagram) -
Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav/Instagram)

Вучић је нагласио да је "Отворени Балкан" више од берлинског процеса који отвара још ближу сарадњу, шире могућности и веће повјерење.

Он је истакао да не може да разумије хајку која се води против овог пројекта.

- Ово ми сами правимо, и сами одлучујемо - рекао је Вучић за Дневни аваз и упитао зашто било ко од Бошњака има нешто против.

Он је навео да Србија данас ради са Албанијом и Сјеверном Македонијом на томе да током 2023. године потпуно избрише границе и омогући слободно кретање држављана тих земаља.

- Имате међународно установљене границе, дакле међународно признате земље. А ви тиме олакшавате Бошњацима који би из Пазара, Сјенице, Тутина увијек дошли у БиХ или обрнуто. Имате велики број Срба који би из Бијељине, Бањалуке да иду за Београд без граница, и обрнуто. То би све значило нашим економијама - рекао је Вучић.

Он је упитао да ли неко 30 година након рата не може да разумије да се мора економски повезивати и да ће изједначавање пореза, царина, подстицаја за долазак инвеститора донијети много више другим земљама у региону него Србији.

Говорећи о градњи ауто-пута, Вучић је навео да Србија током сљедеће године завршава трасу до Пожеге.

- Одатле можемо радити од Котромана до Вишеграда ауто-пут. Одатле је само 100 километара, 97-98 километара, зависи који правац узмете до Сарајева. Тиме постижемо двије велике ствари. Приближићемо тиме Сарајево и Београд да ће бити мање од три часа, и то нормалне вожње - каже Вучић.