latinica  ћирилица
20/10/2021 |  08:54 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Шаленберг: Пуноправно чланство земаља западног Балкана у ЕУ нема алтернативу

Нови аустријски канцелар Александер Шаленберг изјавио је да не постоји алтернатива пуноправном чланству западног Балкана у ЕУ, те да и ЕУ треба и јасно ставити до знања да приступни преговори не смију бити бесконачан процес.

- Западни Балкан није само наше двориште иза куће, већ унутрашњост Европе. Нема ниједног региона који је више европски и окружен је ЕУ. Све што се догађа на западном Балкану има непосредне посљедице по нас - рекао је Шаленберг.

Он је подсјетио да је на прошлом Самиту ЕУ-западни Балкан на Брду код Крања, исказана јасна приврженост свих чланица ЕУ европској перспективи западног Балкана.

- Ако не успијемо, онда ће тамо друге силе, попут Кине, Русије или Турске да се шире. Не смијемо, као ЕУ, оставити вакуум у том региону - упозорио је Шаленберг.

Додао је да земље региона могу и даље да рачунају на пуну подршку Беча, посебно код потребних реформи.

На питање колико и како ЕУ може да допринесе деескалацији тензија између Приштине и Београда, које су посебно изражене у посљедње вријеме, Шаленберг каже да се поново показало да дијалог Београда и Приштине нема алтернативу.

- Оно што треба је изградња повјерења. За то је неопходна потпуна примјена Бриселског споразума. Ескалација ситуације између Београда и Приштине би нас вратила године уназад и имала би негативне посљедице по цијели регион. То не може бити ни у чијем интересу - рекао је Шаленберг за Тањуг.

Навео је да специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак ради с пуним залагањем и ужива пуну подршку Беча.

- Мирослав Лајчак, Жозеп Борељ и сви ми смо у контакту са властима Приштине. Усаглашени смо са САД. Важно је да спријечимо даљу ескалацију. Надам се, такође, да ће се након локалних избора на Косову вратити нешто више мира - рекао је он.