latinica  ћирилица
20/10/2021 |  09:52 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Голић у Истанбулу: Фокус на пројектима за прилагођавање на екстремне климатске услове

Министарка за просторно уређење грађевинарство и екологију Сребренка Голић предводи делегацију која је, на позив Регионалне канцеларије УНДП за Европу и државе централне Азије, одржала састанке са руководством Регионалне канцеларије и Истанбулу, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Састанак у Истанбулу (Фото: Влада Српске) -
Састанак у Истанбулу (Фото: Влада Српске)

Делегација се састала и са Гердом Трогеманом, директором регионалне канцеларије у Истанбулу и Лауром Алтингер, руководиоцем регионалног тима за природне ресурсе, климу и заштиту животне средине.

У рад састанка на високом нивоу, из Њујорка се путем видео-линка укључила Шрилата Камила, шеф УНДП тима за адаптације на климатске промјене.

На састанцима се разговарало о наставку сарадње између УНДП и министарстава надлежних за заштиту животне средине Републике Српске и ФБиХ на имплементацији пројеката у овој области, са акцентом на пројекте који се финансирају од стране Зеленог климатског фонда и Глобалног фонда за заштиту животне средине, наводи се у саопштењу.

Између осталог, договорeнa је динамика финализације пројеката укупне вриједности 17 милионa УСД бесповратних средстава за Републику Српску, ФБиХ и Брчко Дистрикт.

Ријеч је о пројектима који су фокусирани на прилагођавање на екстремне климатске услове и унапређење рада заштићених подручја, наводи се у саопштењу.

- С обзиром да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске контакт институција БиХ према Оквирној конвенцији Уједињених нација о промјени климе, те да је Конвенција дала позитивно мишљење и високе оцјене за све извјештаје БиХ, УНДП и Министарство су договорили даљу сарадњу на изради Петог националног извјештаја о климатским промјенама, који ће бити финансиран из међународних донаторских средстава - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Делегацију поред министарке Голић чине Свјетлана Радусин и Милош Јокић, помоћници министра у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, и Мехмед Церо, помоћник министра у Федералном министарству околиша и туризма.