latinica  ћирилица
20/10/2021 |  10:06 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Калинић о Говедарици

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Драган Калинић поручио је Вукоти Говедарици да добро погледа ко је из СДС-а био алфа и омега у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ у вријеме реформе одбране, па ће видјети да су ту реформу спровеле странке у власти - ПДП и СДС, док је СНСД био у опозицији.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

- Уосталом, подсјетићу га и да је Милорад Додик био тај који је непосредно након рата заговарао тоталну демилитаризацију БиХ, и камо среће да се то и десило, док је СДС традиционално био против тога - истакао је Калинић у изјави за Срну реагујући на текст чији је аутор Вукота Говедарица, а који је објављен на порталу РТВ БН.

Он је рекао да је Вукота Говедарица из СДС-а објавио текст који, уз суфлирање неких параобавјештајних извора, претендује да буде анализа садашње кризе у БиХ и прориче судбину Милорада Додика и Републике Српске.

- Познато је да је Вукота дипломац ДИФ-а, неки тврде и побјегуља од војне обавезе деведесетих година и успјешан гуслар /капа доле/, али и сасвим извјесно нејаки предсједник СДС-а који је својевремено `врућ кромпир` ове пропадајуће странке увалио у руке Мирка Шаровића. Као такав, Говедарица је свашта је напабирчио у поменутој свеобухватној анализи овдашњих прилика покушавајући да препадне Додика и људе око њега - навео је Калинић.

Калинић се у реаговању осврнуо на дио, који се односи на укидање Војске Републике Српске и њено поновно формирање, у којем Говедарица поручује народним посланицима да обрате пажњу "како су у оно вријеме Драган Калинић и Милорад Додик прогурали кроз Народну скупштину Републике Српске сагласност за доношење првог Закона о одбрани БиХ 2003. године како би 2005. Војска Републике Српске била угашена и да су данас послије толико година сви заједно и са осталим маратонцима трче посљедњи круг".

Калинић је нагласио да се све чињенице лако провјерљиве, па тако и нетачни наводи Вукоте Говедарице.

- Високи представник Педи Ешдаун је 9. маја 2003. донио одлуку о формирању Комисије за реформу одбране у БиХ са намјером да се већ на Самиту НАТО у Истанбулу, јуна 2004. БиХ укључи у `Партнерство за мир`. Иста комисија је свој завршни извјештај поднијела тек у септембру 2005. године. Када је прије Самита, лорд Џорџ Робертсон, генерални секретар НАТО, стигао у Сарајево, његов пријатељ Ешдаун је жарко желио да га обрадује одлуком о јединственим оружаним снагама БиХ. Ништа од тога се није десило током и у част ове посјете и то је изазвало велику фрустрацију код Педија - појаснио је Калинић.

Калинић је навео да је био један од оних који се успротивио тој одлуци на нивоу БиХ без претходне расправе и сагласности Народне скупштине Републике Српске, а на то му је Ешдаун узвратио - "има онај који ће да прихвати".

- Крајем јуна 2004. године, између осталог и због некооперативности по овом питању, мене је Ешдаун смијенио са позиције предсједника СДС и Народне скупштине Републике Српске. Тиме престаје моја било каква правна и политичка веза са одлукама у вези са Војском. Након годину дана, 30. аугуста 2005. Народна скупштина на посебној сједници одлучује да се надлежности Српске из области одбране пренесу на заједничке органе БиХ како би се спровеле процедуре за оснивање оружаних снага БиХ, а у септембру и октобру исте године Парламентарна скупштина БиХ усваја Закон о одбрани БиХ. Од тада традицију Војске Републике Српске баштини Трећи пјешадијски /Република Српски/ пук - нагласио је Калинић.

Према томе, поручио је Калинић, "добро" обавијештени звиздач-узбуњивач лажно обавјештава јавност да је први Закон о одбрани донесен 2003. године, а не како и јесте - у јесен 2005. године, покушавајући у ту причу да увуче Милорада Додика и њега.

- Нека погледа ко је тада од његових пајтоса из СДС-а био алфа и омега у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ, па ће видјети да су тада реформу одбране завршавале странке у власти, дакле, ПДП И СДС а СНСД је био у опозицији - нагласио је Калинић.

Он је оцијенио да би, како каже, Вукота Нејаки, с обзиром на своју факултетску квалификацију, требало да зна да је маратон који саркастично спомиње исцрпљујућа дисциплина.

- Питање је ко ће и када, да ли из власти али вјероватније је из ове слабо утрениране опозиције, трчати посљедњи круг. У међувремену, тренирај, Вукота, тренирај! - поручио је Калинић Говедарици.