latinica  ћирилица
20/10/2021 |  10:30 | Аутор: СРНА

Извршено пресретање америчких стратешких бомбардера

Два руска војна авиона "Су-30" испратили су два америчка стратешка бомбардера "Б-1Б" изнад Црног мора, како би спријечили нарушавање граница Русије, саопштило је руско Министарство одбране.
Амерички бомбардер (www.sukhoi.org) -
Амерички бомбардер (www.sukhoi.org)

У саопштењу се наводи да су руски радари регистровали ваздушне мете које се приближавају граници Русије изнад неутралних вода у Црном мору.

- Како би се идентификовале ваздушне мете и спријечило нарушавање руске државне границе, подигнута су два бомбардера "Су-30" ваздухопловства Црноморске флоте - истиче се у саопштењу.

Према наводима Министарства, мете су идентификоване као два стратешка суперсонична бомбардера "Б-1Б" Ратног ваздухопловства САД, које је пратио авион са горивом "КЦ-135".

- Руски авиони су се безбједно вратили у базу након што су се стране америчке летјелице удаљиле од државне границе Руске Федерације - додаје се у саопштењу.

Лет авиона Црноморске флоте извршен је уз строго поштовање међународних правила коришћења ваздушног простора, јавио је Спутњик.

Москва је у посљедњих неколико година у више наврата скретала пажњу на појачане активности САД и њихових савезника близу Русије, упозоравајући да такво понашање НАТО-а близу руских граница може довести до инцидената на граници.