latinica  ћирилица
20/10/2021 |  12:25 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Преминуо Бранко Мамула

У Тивту је од посљедица вируса корона у 101. години преминуо Бранко Мамула, један од најзначајнијих војно-политичких руководилаца бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Мамула, који је био адмирал флоте Југословенске ратне морнарице у пензији, преминуо је синоћ у свом стану у Тивту, гдје је живио посљедњих двадесетак година са супругом Мирјаном Јакелић–Мамула, преносе подгоричке "Вијести".

Бранко Мамула био је једна од најмаркантнијих личности које су учествовале у формирању и развоју некадашње Титове Југославије, од Другог свјетског рата до распада СФРЈ у грађанским ратовима почетком деведесетих година прошлог вијека.

Мамула рођен је 30. маја 1921. године у селу Славско Поље у општини Вргинмост на Кордуну у Хрватској. Породица Мамула је српског поријекла, а на тим просторима Хрватске живи дуже од 500 година.

Бранко Мамула је основну школу завршио у родном селу, четири разреда Реалне гимназије у Глини, а Државну трговачку академију у Карловцу.

Био је учесник Народноослободилачког рата и носилац Партизанске споменице 1941. Прошао је многе битке од почетка устанка у Хрватској 1941. године до коначног ослобођења Југославије у мају 1945. године.

Након рата, обављао је високе дужности у флоти Југословенске ратне морнарице /ЈРМ/, односно Војнопоморском школском центру, као и Петој поморској зони ЈРМ која је контролисала Сјеверни Јадран.

Обављао је потом дужности у Главној политичкој управи Министарства народне одбране, али је одбио захтјев да преузме дужност начелника Управе државне безбједности за област Хрватског приморја и Истре, те се вратио на високе војне дужности у Команди ЈРМ.

У августу 1958. године завршио је Вишу војнопоморску академију као први у рангу, а у јесен исте године послат је на даље једногодишње командно-штабно школовање у Велику Британију. Касније је завршио курс оператике у Ратној школи ЈНА у Београду и курс виших поморских официра при Морнаричком школском центру у Сплиту.

Почетком шездесетих, службовао је три године у Судану на дужности војног савјетника /у суштини незваничног начелника Генералштаба/ у војсци тек ослобођене те републике у источној Африци.

Након повратка у Југославију, обављао је бројне високе командне и штабне дужности у јединицама ЈРМ и ЈНА, те савезном Секретаријату за народну одбрану.

У јуну 1979. године постављен је на дужност начелника Генералштаба ЈНА, на којој је остао до маја 1982. године, када је именован за савезног секретара /министра/ за народну одбрану коју је обављао до пензионисања у највишем морнаричком чину – адмирал флоте, 1988. године.

Бранко Мамула носилац је 11 југословенских високих одликовања, и још десет других високих ордена којима су га одликовале Пољска, Судан, Италија, Француска, Индонезија, Непал, Тунис, Грчка, Аустрија и Јордан. Добитник је и више спомен-медаља у СФРЈ, СССР, Руској Федерацији и Црној Гори.

Бранко Мамула биће сахрањен данас на градском гробљу Брдишта у Тивту.